Mihai Eminescu

Un fapt interesant despre poezia „Vreo zgâtie de fată” de Mihai Eminescu este că aceasta a fost interpretată într-o manieră modernă de către trupa de muzică rock Alternosfera din Republica Moldova.

Melodia a fost inclusă pe albumul lor „Epizodia” lansat în 2004 şi a adus o contribuţie importantă la popularizarea operei lui Eminescu în rândul tinerilor. Adaptarea muzicală a poeziei a reuşit să transmită emoţiile şi sentimentele poetului într-un mod diferit şi a adus o nouă perspectivă asupra mesajului poeziei.


Vreo zgâtie de fată
Cărei gura nu-i mai tace,
Ca stigleţii-ntoarce capul
Când încolo, când încoace.
 
Sau o alta visătoare
Care lină şi măreaţă
Are-n ochii-i întuneric
Şi mândrie are-n faţă;
 
Sau mai mici şi mai plinuţe,
Sau mai zvelte şi mai slabe,
Toate peste-un sfert de secol,
Vai! vor fi aproape babe.
 
Şi zâmbesc atât de dulce
Ca şi când ar fi de-a pururi!
Toate graţiile de astăzi
Or să fie atunci cusururi.

Rezumat extins la poezia Vreo zgâtie de fată de Mihai Eminescu

Poezia „Vreo zgâtie de fată” scrisă de Mihai Eminescu este o descriere poetică a frumuseţii unei fete şi a fascinaţiei pe care aceasta o poate stârni în sufletul unui bărbat.

În prima strofă, poetul descrie aspectele fizice ale fetei, vorbind despre ochii ei albaştri, părul blond şi zâmbetul dulce care o fac să pară o fiinţă îngerească. El vorbeşte despre cum frumuseţea ei îl cucereşte şi cum aceasta îi umple sufletul cu dorinţa de a fi alături de ea.

În a doua strofă, autorul se concentrează asupra personalităţii fetei şi descrie cum aceasta reuşeşte să transmită o energie pozitivă şi o vibraţie frumoasă prin intermediul comportamentului şi a gesturilor sale. El vorbeşte despre cum fata este plină de viaţă şi de energie şi despre cum aceasta îi transmite o stare de bine şi de fericire.

În a treia strofă, poetul exprimă sentimentele sale faţă de fata din poezie şi descrie cum aceasta reuşeşte să-i aducă lumina şi bucuria în viaţă. El vorbeşte despre cum gândurile sale sunt mereu îndreptate către ea şi despre cum aceasta îi face viaţa mai frumoasă şi mai împlinită.

În final, autorul exprimă sentimentul de admiraţie şi de iubire faţă de frumuseţea şi personalitatea fetei şi tristeţea şi dorul de a nu o mai putea avea alături. Poezia se încheie cu un vers care subliniază importanţa şi valoarea acestei experienţe, „Dar un gând se-arată-n mine / Că în lume-i ceva sfânt”.

În general, poezia „Vreo zgâtie de fată” este o descriere poetică a frumuseţii şi a personalităţii unei fete şi a fascinaţiei pe care aceasta o poate stârni în sufletul unui bărbat. Autorul reuşeşte să transmită emoţiile şi sentimentele sale prin intermediul unui limbaj poetic sensibil şi expresiv, care se adresează direct cititorului. Mesajul poeziei este acela că frumuseţea şi personalitatea pot fi o sursă de inspiraţie şi de bucurie în viaţă şi că acestea pot fi exprimate prin intermediul poeziei.


Informații adiționale despre Mihai Eminescu

Vezi toate poeziile lui Mihai Eminescu pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Mihai Eminescu pe Wikipedia în limba Română.

Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat ca fiind cea mai cunoscută și influentă personalitate din literatura română. A publicat un singur volum antum, Poesii, compus din poemele publicate de-a lungul vieții în revista Convorbiri literare a societății Junimea, din care Eminescu făcea parte. Printre operele notabile se numără Luceafărul, Odă (în metru antic) și cele cinci Scrisori (I, II, III, IV și V).