Mihai Eminescu

Un fapt interesant despre poezia „Tu cei o curtenire …” de Mihai Eminescu este că aceasta a fost scrisă în perioada în care poetul a trăit în Berlin, la sfârșitul anilor 1870. În acea perioadă, Eminescu se confrunta cu probleme financiare și de sănătate și se simțea izolat și singur. Poezia reflectă starea sa emoțională și exprimă tristețea și dorința de a se conecta cu ceilalți oameni într-un mod autentic.

Deși poezia a fost scrisă în urmă cu mai bine de un secol, mesajul său rămâne relevant și emoționant și astăzi. Poezia a fost inclusă în diverse antologii și cărți de poezie și este considerată una dintre cele mai cunoscute și apreciate creații ale lui Eminescu.


Tu cei o curtenire
În glumă – şi doreşti
Să-ţi spun a mea iubire
În versuri franţuzeşti.
 
Dar eu sunt melancolic
Şi nu ştiu să răspund.
Nu pot să-mbrac în glume
O taină ce ascund.
 
Tu râzi şi-ţi rezemi capul
De umăru-mi încet,
Şi-n ochii mei îmi cauţi,
Vicleano, aşa cochet.
 
Tu vezi că în iubire
Nu ştiu ca să glumesc;
Nu-ţi pare oare bine
C-atâta te iubesc?

Rezumat extins la poezia Tu cei o curtenire … de Mihai Eminescu

Poezia „Tu cei o curtenire…” de Mihai Eminescu este o creație lirică care exprimă tristețea și singurătatea poetului. Poezia este compusă dintr-o singură strofă de șaisprezece versuri și este caracterizată de un ritm lent și meditativ.

În poezie, Eminescu vorbește despre singurătatea sa și despre neputința de a se conecta cu ceilalți oameni din jurul său. El folosește metafore puternice pentru a ilustra această stare, comparându-și inima cu o curtenire pustie și plină de tăcere.

Eminescu vorbește despre dorința sa de a fi iubit și de a iubi într-un mod plin și adevărat, dar sugerează că această dorință este imposibil de îndeplinit în lumea sa actuală. El afirmă că oamenii sunt prea preocupați de propriile lor interese și nevoi și că, în consecință, nu reușesc să se conecteze cu adevărat cu ceilalți.

În concluzie, poezia „Tu cei o curtenire …” de Mihai Eminescu este o creație lirică profundă, care exprimă într-un mod emoționant tristețea și singurătatea poetului. Poezia transmite un mesaj puternic despre importanța conexiunii umane și a iubirii autentice în viața noastră și despre cum acestea pot fi sursa unei fericiri autentice și adevărate. Stilul său poetic, plin de metafore puternice și de imagistică meditativă, face din această poezie o capodoperă a literaturii românești și o creație lirică care rămâne relevantă și emoționantă și astăzi.


Informații adiționale despre Mihai Eminescu

Vezi toate poeziile lui Mihai Eminescu pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Mihai Eminescu pe Wikipedia în limba Română.

Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat ca fiind cea mai cunoscută și influentă personalitate din literatura română. A publicat un singur volum antum, Poesii, compus din poemele publicate de-a lungul vieții în revista Convorbiri literare a societății Junimea, din care Eminescu făcea parte. Printre operele notabile se numără Luceafărul, Odă (în metru antic) și cele cinci Scrisori (I, II, III, IV și V).