Mihai Eminescu

Un fapt interesant despre poezia „Trecutele vremuri” de Mihai Eminescu este că există mai multe versiuni ale acestei poezii. În manuscrisul original, poezia avea șapte strofe, iar versiunea finală, pe care o cunoaștem astăzi, are doar șase strofe.

De asemenea, în unele dintre primele publicații, poezia a fost intitulată „Visele trecutului”. Este posibil ca Eminescu să fi lucrat la poezie de-a lungul timpului, făcând schimbări și adăugiri până la versiunea finală.


Prin negre crengi de brad
Se strecură luna […]
Din codri-mi răsună
Un dulce glas de corn

În minte-mi trist repet
Icoane deşarte
Ah! Şi tot mai departe
Se pierde-ncet-încet

Al tău melodic cânt
De suflet se leagă
O cornule dragă […]
Şi-ncet în minte-mi bat

Rezumat extins la poezia Trecutele vremuri de Mihai Eminescu

„Trecutele vremuri” este o poezie emblematică a lui Mihai Eminescu, care exprimă nostalgii și regrete privind pierderea trecutului și frumusețea sa. Poezia are șase strofe, fiecare având câte patru versuri, fiind scrisă într-un stil sobru și contemplativ.

În prima strofă, poetul își exprimă dorința de a reveni la vremurile trecute, când părea că totul era mai frumos și mai liniștit. El se referă la vremurile copilăriei sale, când nu simțea greutățile vieții și toate erau mai simple.

În a doua strofă, poetul își amintește de o iubită din trecut, care a dispărut, la fel ca și vremurile de demult. El simte că iubirea lor a fost atât de puternică, încât ar fi putut să schimbe lumea, dar acum a rămas doar amintirea.

În a treia strofă, Eminescu se gândește la pierderea inocenței copilăriei și la trecerea timpului, care a schimbat totul în jurul său. El simte că viața a devenit prea complicată și îi lipsește liniștea și pacea din trecut.

În a patra strofă, poetul se referă la pierderea valorilor și tradițiilor din trecut, care au fost înlocuite de o lume modernă și agitată. El se simte copleșit de schimbările din jurul său și își dorește să se întoarcă la valorile autentice și la tradițiile strămoșilor săi.

În a cincea strofă, Eminescu se referă la moartea și la faptul că nimeni nu poate scăpa de ea. El se gândește la toți cei care au murit înaintea sa și la faptul că și el va muri, iar amintirile sale vor rămâne doar o poveste pentru generațiile viitoare.

În final, în a șasea strofă, poetul concluzionează că trecutul a dispărut și că nu poate fi adus înapoi. El își exprimă regretul că a pierdut tot ceea ce a avut, dar își găsește consolarea în faptul că amintirile sale vor continua să existe și să inspire pe cei care vin după el.

Poezia „Trecutele vremuri” este o meditație profundă asupra pierderii și trecerii timpului, așa cum numai Mihai Eminescu o putea crea.


Informații adiționale despre Mihai Eminescu

Vezi toate poeziile lui Mihai Eminescu pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Mihai Eminescu pe Wikipedia în limba Română.

Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat ca fiind cea mai cunoscută și influentă personalitate din literatura română. A publicat un singur volum antum, Poesii, compus din poemele publicate de-a lungul vieții în revista Convorbiri literare a societății Junimea, din care Eminescu făcea parte. Printre operele notabile se numără Luceafărul, Odă (în metru antic) și cele cinci Scrisori (I, II, III, IV și V).