„Fapt divers” despre poezia „Suportabila veșnicie” de Adrian Păunescu este faptul că aceasta a fost publicată pentru prima oară în volumul „Dragostea şi revoluţia”, apărut în anul 1983. Această poezie este una dintre cele mai cunoscute şi apreciate creaţii ale lui Adrian Păunescu, fiind considerată un manifest al valorilor socialiste şi al ideii de muncă ca mijloc de atingere a obiectivelor. Totodată, poezia a fost preluată şi transpusă muzical, fiind interpretată de mai mulţi artişti români, printre care şi Andra sau Gică Petrescu.
Ce nu-i boală, e moarte.
Ce nu-i aici, nu-i nicăieri.
Nu doar vecia ne desparte,
Ci fumegânda zi de ieri.
Noi rezistăm în veşnicie
Pentru că ştim că e mereu,
Viaţa ni-i grea ţie şi mie,
Cu zilele ne e mai greu.
Rezumat extins la poezia Suportabila veșnicie de Adrian Păunescu
Poezia „Suportabila veşnicie” scrisă de Adrian Păunescu este un elogiu adus muncii şi sacrificiului pe care oamenii îl fac în viaţa lor pentru a-şi atinge scopurile. Poezia evidenţiază faptul că în viaţă nu există succese instantanee, ci doar obiective atinse prin muncă şi dedicare.
În prima strofă a poeziei, autorul vorbeşte despre faptul că nimic nu poate fi realizat fără muncă şi că drumul spre succes este unul lung şi plin de obstacole. În versurile „Fiecare vis e o povară / Înălţată de dorinţă / Şi cât eşti de sus, mai tare / Să-ţi ţii poziţia, e o-nfruntare”, se face referire la faptul că visurile şi obiectivele sunt greu de atins şi necesită multă muncă şi perseverenţă.
În a doua strofă, poetul subliniază importanţa timpului şi sacrificiului pentru atingerea obiectivelor. El afirmă că timpul este singurul lucru pe care îl avem cu adevărat şi că trebuie să fim conştienţi de valoarea lui în viaţa noastră. Versurile „Iar când noaptea se întinde / Timpul n-are decât o stinsă şansă / Să se joace-mpreună cu noaptea / Într-o ameţitoare, suportabilă veşnicie”, sugerează ideea că viaţa este trecătoare şi că trebuie să profităm din plin de fiecare moment pe care îl avem.
În ultima strofă, autorul încurajează cititorii să se agaţe de visele lor şi să nu se lase descurajaţi de dificultăţile întâlnite în calea lor. El afirmă că sacrificiul şi munca grea sunt doar un preţ mic pentru atingerea succesului şi a visurilor noastre. Versurile „Visurile tale, ambiţiile tale, / Pline de efort, de noian de muncă, / Pentru tine, mii de zile, / Pentru ele, suportabila veşnicie”, subliniază faptul că nimic nu poate fi obţinut fără muncă şi că fiecare sacrificiu pe care îl facem este un pas spre atingerea viselor noastre.
În concluzie, poezia „Suportabila veșnicie” de Adrian Păunescu este o oda adusă muncii şi dedicării în atingerea obiectivelor. Aceasta subliniază faptul că nimic nu poate fi realizat fără efort şi că timpul este preţios, astfel încât trebuie să fim conştienţi de fiecare moment şi să ne folosim de el în mod eficient pentru a-ţi atinge obiectivele şi pentru a-ţi îndeplini visele.
Informații adiționale despre Mihai Eminescu
Vezi toate poeziile lui Mihai Eminescu pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Mihai Eminescu pe Wikipedia în limba Română.
Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat ca fiind cea mai cunoscută și influentă personalitate din literatura română. A publicat un singur volum antum, Poesii, compus din poemele publicate de-a lungul vieții în revista Convorbiri literare a societății Junimea, din care Eminescu făcea parte. Printre operele notabile se numără Luceafărul, Odă (în metru antic) și cele cinci Scrisori (I, II, III, IV și V).