Mihai Eminescu

O curiozitate interesantă legată de poezia „Stau în cerdacul tău …” de Mihai Eminescu este legată de o eventuală sursă de inspirație pentru poet. Unii cercetători susțin că poemul ar putea fi inspirat de faptul că poetul ar fi fost îndrăgostit de Veronica Micle, care a locuit o perioadă în satul Moldova Nouă, într-o casă cu un cerdac similar celui descris în poezie.

Acest lucru nu a fost însă confirmat oficial, rămânând doar o speculație. De asemenea, există și alte poezii ale lui Eminescu care sunt considerate a fi inspirate de relația sa cu Veronica Micle, iar aceasta este una dintre cele mai cunoscute și discutate relații romantice din literatura română.


Stau în cerdacul tău… Noaptea-i senină.
Deasupra-mi crengi de arbori se întind,
Crengi mari în flori de umbră mă cuprind
Şi vântul mişcă arborii-n grădină.
 
Dar prin fereastra ta eu stau privind
Cum tu te uiţi cu ochii în lumină.
Ai obosit, cu mâna ta cea fină
În val de aur părul despletind.
 
L-ai aruncat pe umeri de ninsoare,
Desfaci visând pieptarul de la sân,
Încet te-ardici şi sufli-n lumânare…
 
Deasupra-mi stele tremură prin ramuri
În întuneric ochii mei rămân,
Ş-alături luna bate trist în geamuri.

Rezumat extins la poezia Stau în cerdacul tău … de Mihai Eminescu

Poezia „Stau în cerdacul tău …” de Mihai Eminescu este un poem de dragoste ce exprimă dorința protagonistului de a fi alături de persoana iubită, de a trăi o dragoste adevărată și de a petrece momente romantice împreună.

Poezia este structurată în trei strofe, fiecare având câte patru versuri, iar ritmul este unul lent, care sugerează liniștea și melancolia. Prima strofă începe cu o descriere a atmosferei liniștite din jurul protagonistului, care se simte captivat de frumusețea naturii. Acesta se gândește la persoana iubită și își exprimă dorința de a fi alături de ea.

În a doua strofă, protagonistul își exprimă în mod direct dorința de a fi alături de persoana iubită și își imaginează momente romantice petrecute împreună. El vrea să se simtă în siguranță și protejat în brațele persoanei iubite.

În ultima strofă, protagonistul își exprimă speranța că persoana iubită îl va iubi la rândul ei și îi va dărui dragostea de care are nevoie. El se simte captivat de frumusețea acesteia și își exprimă dorința de a fi mereu alături de ea.

Poezia este un exemplu de expresie a dragostei romantice, cuvintele poetice ale lui Eminescu exprimând în mod subtil și emoționant sentimentele protagonistului. Aceasta a devenit una dintre cele mai populare poezii ale sale, fiind adesea interpretată în diverse moduri artistice, inclusiv în cântece și filme.


Informații adiționale despre Mihai Eminescu

Vezi toate poeziile lui Mihai Eminescu pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Mihai Eminescu pe Wikipedia în limba Română.

Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat ca fiind cea mai cunoscută și influentă personalitate din literatura română. A publicat un singur volum antum, Poesii, compus din poemele publicate de-a lungul vieții în revista Convorbiri literare a societății Junimea, din care Eminescu făcea parte. Printre operele notabile se numără Luceafărul, Odă (în metru antic) și cele cinci Scrisori (I, II, III, IV și V).