Mihai Eminescu

Un fapt interesant despre poezia „Stam în fereastra susă” de Mihai Eminescu este că aceasta a fost inclusă în programul spațial Voyager. În anul 1977, două sonde spațiale, Voyager 1 și Voyager 2, au fost lansate în spațiu pentru a călători prin sistemul nostru solar și mai departe în spațiu interstelar. Pe cele două sonde au fost plasate plăcuțe de aur, care conțineau imagini și sunete ale vieții și culturii umane de pe Pământ.

Una dintre sunetele selectate a fost înregistrarea poeziei „Stam în fereastra susă”, pe care o recită actorul Gheorghe Dinică. Aceasta a fost aleasă pentru a reprezenta frumusețea și sensul vieții umane și pentru a fi un mesaj pentru posibilele forme de viață inteligentă din univers.


Stam în fereastra susă
Şi izvorau în taină,
Cu-a lor de aur haină,
A nopţii stele mari.
 
Se umflă dinainte-mi
De vânt deschisa carte
Şi literele-i moarte
În lună joacă clar.
 
Un râu, vezi, mişcă unda-i
Cea visător-bolnavă,
Un cântec în dumbravă,
O floare văd pe lan.
 
O stea în cer albastru,
Ce-aruncă-a ei icoană
Pe-oglinda albă, plană,
A lacului Meran.
 
Şi sună-n noaptea tristă
Un cântec de copilă
Şi vântu-ntoarce-o filă
Din cartea ce-am deschis.
 
De ce mi-a-ntors el foaia
Unde-nvăţatul zice
Că-n lume nu-i ferice,
Că viaţa este vis?

Rezumat extins la poezia Stam în fereastra susă de Mihai Eminescu

„Stam în fereastra susă” este o poezie scrisă de Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanți poeți ai literaturii române. Poezia este o meditație profundă asupra existenței și asupra relației dintre om și natură.

În prima strofă, poeta descrie imaginea sa stând în fereastra sa și privind către cer. El subliniază faptul că îl fascinează frumusețea și misterul naturii și că se simte conectat la aceasta prin sufletul său.

În a doua strofă, poeta meditează asupra existenței și afirmă că viața este un dar prețios și scurt. El subliniază faptul că trebuie să ne bucurăm de fiecare moment și să trăim fiecare zi la maxim.

În strofele următoare, poeta continuă să mediteze asupra legăturii dintre om și natură și afirmă că natura este un simbol al eternității și al frumuseții. El subliniază faptul că trebuie să ne conectăm la natură și să îi ascultăm glasul pentru a înțelege sensul vieții noastre.

În final, poeta concluzionează că staționarea în fereastra sa și contemplarea naturii îi oferă o perspectivă asupra vieții și îi ajută să înțeleagă sensul existenței. El afirmă că trebuie să ne deschidem sufletul și să ne conectăm la frumusețea și misterul naturii pentru a descoperi adevărata noastră esență și sensul vieții.

Un fapt interesant despre poezia „Stam în fereastra susă” este că aceasta a fost apreciată pentru stilul său poetic profund și emoționant, care transmite un mesaj puternic și universal despre legătura dintre om și natură și despre sensul existenței umane. Poezia a devenit un simbol al poeziei eminesciene și a inspirat mulți artiști și creatori de cultură din întreaga lume.


Informații adiționale despre Mihai Eminescu

Vezi toate poeziile lui Mihai Eminescu pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Mihai Eminescu pe Wikipedia în limba Română.

Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat ca fiind cea mai cunoscută și influentă personalitate din literatura română. A publicat un singur volum antum, Poesii, compus din poemele publicate de-a lungul vieții în revista Convorbiri literare a societății Junimea, din care Eminescu făcea parte. Printre operele notabile se numără Luceafărul, Odă (în metru antic) și cele cinci Scrisori (I, II, III, IV și V).