Mihai Eminescu

Un fapt interesant despre poezia „Somnoroase păsărele” de Mihai Eminescu este că a fost compusă în perioada în care poetul a fost internat în sanatoriul doctorului Șuțu, în timp ce se lupta cu problemele sale de sănătate mintală. Se spune că poezia reflectă starea de spirit a poetului în acea perioadă, când Eminescu se simțea adesea izolat și trist. Cu toate acestea, poezia sugerează și că poetul găsea frumusețe în lumea din jurul său și că visa la libertate și la un altfel de viață.


Somnoroase păsărele
Pe la cuiburi se adună,
Se ascund în rămurele –
Noapte bună!
Doar izvoarele suspină,
Pe când codrul negru tace;
Dorm şi florile-n grădină –
Dormi în pace!

Trece lebăda pe ape
Între trestii să se culce –
Fie-ţi îngerii aproape,
Somnul dulce!
Peste-a nopţii feerie
Se ridică mândra lună,
Totu-i vis şi armonie –
Noapte bună!

Rezumat extins la poezia Somnoroase păsărele de Mihai Eminescu

Poezia „Somnoroase păsărele” de Mihai Eminescu este o poezie lirică care transmite o imagine poetică a naturii, în special a vieții păsărilor, în timpul nopții. Poezia este scrisă în strofe de patru versuri, cu o rimă încrucișată.

În prima strofă, poetul descrie modul în care păsările se adună în cuiburi și își pregătesc somnul. În timp ce leșină în cuiburile lor, ele sunt trezite de frumusețea nopții și își cântă cântecul dulce și adormitor.

În a doua strofă, Eminescu își exprimă admirația față de frumusețea nopții și a naturii, sugerând că toate creaturile ale naturii dorm și visează, la fel ca și oamenii. Poetul descrie imaginea unei păsări care se trezește în zbor și se îndreaptă spre stele.

În ultima strofă, poetul spune că și el își dorește să zboare în lumea viselor și să călătorească spre stele, încercând să evadeze din lumea reală, care este plină de probleme și durere. El simte că poate fi liber doar în lumea viselor, unde poate să își găsească adevăratul eu.

În final, „Somnoroase păsărele” este o poezie frumoasă și profundă care surprinde frumusețea nopții și a naturii, încurajându-ne să ne găsim libertatea și să ne trăim visele în lumea noastră interioară.


Informații adiționale despre Mihai Eminescu

Vezi toate poeziile lui Mihai Eminescu pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Mihai Eminescu pe Wikipedia în limba Română.

Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat ca fiind cea mai cunoscută și influentă personalitate din literatura română. A publicat un singur volum antum, Poesii, compus din poemele publicate de-a lungul vieții în revista Convorbiri literare a societății Junimea, din care Eminescu făcea parte. Printre operele notabile se numără Luceafărul, Odă (în metru antic) și cele cinci Scrisori (I, II, III, IV și V).