Mihai Eminescu

Un fapt divers interesant despre poezia „Şi era ploaie cu senin …” de Mihai Eminescu este că aceasta reflectă interesul poetului pentru natură și pentru fenomenele meteorologice. Mihai Eminescu a fost un poet și prozator român, considerat unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai literaturii române.

Poezia „Şi era ploaie cu senin …” ilustrează perfect această preocupare și sugerează că natura poate fi imprevizibilă și surprinzătoare, la fel ca și viața noastră. Prin intermediul poeziei sale, Eminescu a încercat să transmită ideea că natura este o forță puternică și neînțeleasă, care poate să ne încânte sau să ne înspăimânte, dar care este mereu în mișcare și mereu schimbătoare. Mesajul profund al poeziei ne îndeamnă să ne bucurăm de frumusețea și imprevizibilitatea naturii și să ne lăsăm impresionați de forța și puterea acesteia.


Şi era ploaie cu senin
Senin cu ploaie,
Salcâmii ramurile-nclin
Şi le îndoaie.
 
Acuma toţi ei înfloresc
De primăvară
Ş-un dulce miros răspândesc
În dalba sară.
 
Un mândru soare scânteind
Pe bolta-albastră
El bate ploaia şiroind
Pe-a ta fereastră.
 
Şi-n haină albă tu apari
Cu pasuri line
Şi numai ochii tăi cei mari
Privesc la mine.
 
Atât de dulce şi de plin
C-aşa văpaie
Ah, era ploaie cu senin
Senin cu ploaie.

Rezumat extins la poezia Şi era ploaie cu senin … de Mihai Eminescu

Poezia „Şi era ploaie cu senin …” de Mihai Eminescu este o poezie melancolică, care explorează tema schimbării și a trecerii timpului.

Poezia începe prin prezentarea unei zile de primăvară, în care ploaia și seninul se succed în mod imprevizibil. Poetul sugerează că această schimbare neașteptată a vremii este similară cu schimbarea și trecerea timpului în viața noastră.

În strofele următoare, poetul meditează asupra efemerității vieții și sugerează că totul este trecător și efemer. El sugerează că orice lucru, oricât de frumos sau valoros ar fi, se va sfârși și va dispărea în cele din urmă.

În final, poetul sugerează că, chiar și în fața trecerii timpului și a efemerității vieții, există o valoare și o frumusețe în fiecare moment și că trebuie să încercăm să ne bucurăm de fiecare clipă și să înțelegem importanța și valoarea vieții noastre.

În concluzie, „Şi era ploaie cu senin …” este o poezie profundă despre schimbare și trecerea timpului și sugerează că totul este trecător și efemer în viața noastră. Mesajul profund al poeziei ne îndeamnă să ne bucurăm de fiecare clipă și să înțelegem importanța și valoarea vieții noastre, chiar și în fața trecerii timpului și a efemerității vieții.


Informații adiționale despre Mihai Eminescu

Vezi toate poeziile lui Mihai Eminescu pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Mihai Eminescu pe Wikipedia în limba Română.

Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat ca fiind cea mai cunoscută și influentă personalitate din literatura română. A publicat un singur volum antum, Poesii, compus din poemele publicate de-a lungul vieții în revista Convorbiri literare a societății Junimea, din care Eminescu făcea parte. Printre operele notabile se numără Luceafărul, Odă (în metru antic) și cele cinci Scrisori (I, II, III, IV și V).