Un fapt divers interesant despre poezia „Pustnicul” de Mihai Eminescu este că aceasta a fost o sursă de inspirație pentru mulți artiști și creatori din diverse domenii.
Printre aceștia se numără și compozitorul George Enescu, care a compus o suită de balet intitulată „Pustnicul”, inspirată de poezia lui Eminescu. Suita a fost compusă în anul 1923 și a fost prezentată pentru prima dată în același an la București, fiind apreciată de publicul și criticii de artă deopotrivă.
De asemenea, poezia a fost o sursă de inspirație pentru pictori și graficieni, care au creat diverse opere de artă inspirate de imaginea pustnicului și de meditația asupra solitudinii și căutării sensului în viață.
În prezent, poezia continuă să fie apreciată și studiată atât în România, cât și în afara ei, fiind una dintre cele mai cunoscute și apreciate creații ale lui Mihai Eminescu. De asemenea, aceasta continuă să fie o sursă de inspirație pentru artiști și creatori din diverse domenii, care caută să exprime într-un mod autentic și profund experiența umană a solitudinii și a căutării sensului în viață.
Sala-mbrăcată cu-atlas alb ca neaua,
Cusut cu foi şi roze vişinii,
Şi ceruită strălucea podeaua
Ca şi-aurită sub lumini vii –
Lumini de-o ceară ca zahărul – o steauă,
Diamant topit pe-oricare din făclii.
Argint e-n sală şi de raze nins
E aerul pătruns de mari oglinzi.
Copile dulci ca îngerii – virgine –
Prin sală trec purtând cununi de flori;
Ah! vorba înger scapă pe oricine
De lungi descrieri, dulce cititori –
Astfel acum ea mă scăpă pe mine
Să zugrăvesc terestrele comori,
Acele dulci, frumoase, june-scule
Cu minţi deşerte şi cu inimi nule.
La ce-aş descrie gingaşa cochetă,
Ce-abia trecută de-optsprezece ani,
Priviri trimite, timide, şirete,
Când unui tont, ce o privea avan,
Când unui ghiuj, cu mintea căpiată,
Urât ş-avar, sinistru şi pleşcan,
Sau unui general cu talia naltă,
Strigău şi prost ca şi un bou de baltă?
Să cânt cum seamănă de rău, impulsul
În corp de înger, sufletul diform?
Ironiei lui Byron să-i simt pulsul,
Ori autorului ce-a scris Marion de Lorme?
Să descriu nopţi romantice? – Avulsul
Ce apele plângând le-aruncă – adorm
Chiar îngerii – şi în azur muiate
Curg stele de-aur dulci şi-mprăştiate?
Şi să descos dar inima femeii
Suspinsă-n nopţi albastre, plin de amor?
Ah, a ei patimi au firea scânteii:
În clipa ce le naşte ele mor;
Închideţi ochii, căci păzească zeii
L-a lor lucire să te uiţi cu dor:
Abisuri sunt în suflet. Pe o clipă
Pasiunea li lumin-a lor risipă.
La ce excursiuni? – Ce nu sunt oare
Unde v-au dus, în sala cea de bal,
Pe înflorite, dulci şi moi covoare,
Unde mii flori mirosul lor exal;
Sub a perdelei umbră scutitoare,
Ce de trădarea mândrului cristal
Al marilor oglinzi te scapă sigur,
Când vrei s-observi cum grupe se configur.
Deci după o perdea! Pe-o moale sofă
Alene şede un înger de copil.
În păru-i negru-o roşie garoafă,
În ochi albaştri plutitori ş-agil
Şi haina de-albă, strălucită stofă
Cuprinde-un mijloc mlădiat-gentil,
Ce lin se-ndoaie parc-ar sta să culce
Sub evantaliu-i ce pluteşte dulce.
Un înger, da! aripa doar se cade
Pe a ei umeri albi ca neaua, goi,
Spre-a fi un îngeraş precum se cade.
Ş-apoi ce bine-i ca s-o credeţi voi!
Cine-ar ghici vreodată cum că şede
Un demon crud în suflet de noroi?
Cu vorba înger însă eu săracul
Mă voi scuti de a descrie – pe dracul.
Rezumat extins la poezia Pustnicul de Mihai Eminescu
„Pustnicul” este o poezie a lui Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanți poeți ai literaturii române și europene. Poezia este o meditație profundă asupra solitudinii și a căutării unui sens în viață, într-o lume în care valorile sunt schimbate și relativizate.
În prima strofă, poetul descrie imaginea unui pustnic care trăiește într-o peșteră, departe de lumea agitată și superficială a societății. În următoarele strofe, Eminescu evocă dificultățile și luptele interioare ale pustnicului, sugerând că acesta caută un sens în viață prin introspecție și meditație.
În continuare, poetul sugerează că pustnicul găsește în natură o sursă de inspirație și de înțelepciune, care îi oferă o perspectivă diferită asupra lumii și a vieții. El sugerează că trebuie să găsim un echilibru între lumea interioară și cea exterioară, pentru a ne regăsi umanitatea și a redescoperi sensul adevărat al vieții.
În ultima strofă, Eminescu sugerează că omul modern trebuie să își găsească un sens mai profund în viață, mai presus de superficialitatea și agitația societății. El sugerează că trebuie să căutăm un echilibru între valoriile autentice și cele false, între lumea spirituală și cea materială, pentru a ne regăsi umanitatea și a redescoperi sensul adevărat al vieții.
„Poezia Pustnicul” este una dintre cele mai importante creații ale lui Eminescu, fiind considerată o meditație profundă asupra solitudinii și căutării sensului în viață. Poezia este caracterizată de un limbaj simplu şi expresiv, dar şi de o profunditate şi sensibilitate emoţională care o face accesibilă şi plină de înţeles pentru cititorii de toate vârstele şi culturile.
Un fapt divers interesant despre poezia „Pustnicul” de Mihai Eminescu este că aceasta a fost publicată pentru prima dată în anul 1883, în revista „Convorbiri literare”, fiind inclusă ulterior în volumele de poezii ale lui Eminescu, cum ar fi „Poesii” (1883) şi „Luceafărul” (1883). De asemenea, poezia a influențat multe alte creații literare și artistice, precum și modul în care este percepută solitudinea și căutarea sensului în viață în cultura românească și internațională.
Informații adiționale despre Mihai Eminescu
Vezi toate poeziile lui Mihai Eminescu pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Mihai Eminescu pe Wikipedia în limba Română.
Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat ca fiind cea mai cunoscută și influentă personalitate din literatura română. A publicat un singur volum antum, Poesii, compus din poemele publicate de-a lungul vieții în revista Convorbiri literare a societății Junimea, din care Eminescu făcea parte. Printre operele notabile se numără Luceafărul, Odă (în metru antic) și cele cinci Scrisori (I, II, III, IV și V).