Mihai Eminescu

Un fapt interesant despre poezia „O stradă prea îngustă” de Mihai Eminescu este că aceasta a fost scrisă în perioada de început a carierei sale literare. Eminescu avea doar 19 ani când a scris acest poem, iar această poezie este considerată una dintre primele sale creații literare de valoare.

În ciuda vârstei tinere, poezia lui Eminescu exprimă o maturitate emoțională și literară care a devenit una dintre trăsăturile distincte ale poeziei sale. Această poezie a devenit una dintre cele mai cunoscute și iubite creații ale lui Eminescu și a fost tradusă în multe limbi străine.


O stradă prea îngustă
Părea că se făcea –
Şi case lungi şi negre
Pe două părţi era.
 
Pe dânsa nu luceşte
Un singur felinar –
Eu trec încet şi fluier
În suflet cu amar.
 
Deodată simt în urma-mi
Venind, tiptil-tiptil,
Pas sfiicios de fată,
Uşor ca de copil.
 
Şi simt cum că de braţu-mi
Un braţ uşor s-anină –
Şi simt că mâna-mi strânge
O mână dulce, fină.
 
Răsună miază-noaptea
Din turla neagră, veche –
Suntem atât de singuri
Şi suntem o pereche.
 
Căci tu eşti, tu iubită!
Şi am dorit, ah, cât!
Să fim odată singuri
Şi iată-ne în sfârşit!
 
Nici ştii, copilă dulce,
Câte pe suflet am!
De când te întâlniră
Ochii mei, te iubeam;
 
Mi-erai atât de dragă –
Mi-era atât de dor –
Încât credeam adesea
Că trebuie să mor!
 
O, în sfârşit! Copilă,
Şi ai venit – chiar tu!
Am aşteptat norocul –
Norocu-acesta nu.
 
Cum dete peste mine?
Cum de-ai gândit să vii,
Să simt suflarea-ţi caldă
D-urechea-mi c-apropii?

Rezumat extins la poezia O stradă prea îngustă de Mihai Eminescu

Poezia „O stradă prea îngustă” scrisă de Mihai Eminescu este un poem de dragoste care vorbește despre dorința și așteptarea iubirii. Poezia are un ton romantic și melancolic și explorează tema iubirii neîmpărtășite și a dorinței de a o întâlni pe persoana iubită.

În prima strofă, autorul descrie o stradă prea îngustă pe care trece un bărbat. El sugerează că viața este ca această stradă îngustă, care nu îi permite bărbatului să meargă înainte. Această imagine este o metaforă a căutării iubirii, care poate fi dificilă și plină de obstacole.

În a doua strofă, autorul vorbește despre dorința bărbatului de a-și întâlni iubita. El își imaginează că ea poate fi undeva în lume, dar încă nu a reușit să o găsească. El sugerează că iubirea este o forță puternică care poate fi găsită numai prin perseverență și curaj.

În a treia strofă, autorul își exprimă speranța că va găsi persoana iubită și că se vor putea uni în dragoste. El sugerează că iubirea este o forță care depășește obstacolele și aduce împreună două suflete care se caută reciproc. El exprimă sentimentul că atunci când va găsi persoana iubită, el va fi complet împlinit.

În ultima strofă, autorul sugerează că iubirea poate fi o călătorie care duce către o lume de frumusețe și împlinire. El vorbește despre speranța că va fi cu adevărat iubit și că va putea să-și trăiască viața cu persoana iubită, fără obstacole și fără frică. El exprimă convingerea că iubirea poate fi forța care ne ghidează spre fericire și împlinire.

În concluzie, poezia „O stradă prea îngustă” de Mihai Eminescu este un poem romantic care vorbește despre dorința și așteptarea iubirii. Autorul explorează tema căutării iubirii și a speranței de a o găsi pe persoana iubită. Poezia sugerează că iubirea este o forță puternică care depășește obstacolele și ne aduce împreună într-o lume de frumusețe și împlinire.


Informații adiționale despre Mihai Eminescu

Vezi toate poeziile lui Mihai Eminescu pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Mihai Eminescu pe Wikipedia în limba Română.

Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat ca fiind cea mai cunoscută și influentă personalitate din literatura română. A publicat un singur volum antum, Poesii, compus din poemele publicate de-a lungul vieții în revista Convorbiri literare a societății Junimea, din care Eminescu făcea parte. Printre operele notabile se numără Luceafărul, Odă (în metru antic) și cele cinci Scrisori (I, II, III, IV și V).