Mihai Eminescu

Un fapt interesant despre poezia „Mândro, mândro” de Mihai Eminescu este că aceasta a fost compusă într-un stil inspirat din tradiția populară românească, utilizând expresii și cuvinte specifice acestui stil. În poezie, Eminescu a reușit să integreze elemente ale folclorului românesc într-un context poetic modern, creând astfel o poezie accesibilă și plină de farmec. Această abordare stilistică a contribuit la popularitatea și influența poeziei, făcând din aceasta una dintre cele mai cunoscute și iubite poezii ale lui Eminescu.


Mândro, mândro, vrei nu vrei
Un inel şi doi cercei,
Dă-mi să-ţi sărut ochii tăi;
De vrei roche de mireasă
Cingătoare de mătase,
Părul să-ţi încurc mă lasă;
De beteală o cunună
Vrei pe fruntea ta cea jună,
Dă-mi o gură, numai una!
Iar de vrei un bărbăţel
Să-l iubeşti, să crezi în el,
Nu-l căta — că iacătă-l!

Rezumat extins la poezia Mândro, mândro de Mihai Eminescu

„Mândro, mândro” este o poezie scrisă de Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanți poeți români. Această poezie este un exemplu clasic al poeziei populare românești, cu un stil simplu și o temă de iubire.

Poezia începe cu o descriere a mândrei, o femeie frumoasă care îi capturează atenția poetului. El o numește „steluță din zare”, sugerând că ea este o imagine strălucitoare și îndepărtată, dar totuși aproape și accesibilă.

Poezia continuă prin descrierea dorinței poetului de a fi împreună cu mândra, de a o săruta și de a se bucura de iubirea ei. El o numește „floare de mărar”, sugerând că ea este delicată și prețioasă, iar dorința lui de a fi cu ea este puternică și îndrăzneață.

În finalul poeziei, Eminescu sugerează că iubirea poate fi o forță puternică care poate uni două suflete și poate aduce fericire și împlinire. El se adresează mândrei cu cuvintele „în viața mea, mândro, numai tu”, sugerând că ea este singura care îi poate oferi adevărata iubire și împlinire.

În ansamblu, poezia este un exemplu clasic de poezie romantică, care explorează tema iubirii ca forță puternică care poate aduce fericire și împlinire. Eminescu folosește imagini poetice simple pentru a transmite dorința sa de a fi împreună cu mândra și sugerează că iubirea este o forță universală care poate fi experimentată de toți oamenii.

Un alt fapt interesant despre poezia este că aceasta face parte dintr-un ciclu de poezii romantice scrise de Eminescu, care explorează tema iubirii și a dorinței de a fi împreună cu persoana iubită. Aceste poezii sunt adesea considerate ca fiind cele mai romantice și mai emoționale din întreaga operă a lui Eminescu.


Informații adiționale despre Mihai Eminescu

Vezi toate poeziile lui Mihai Eminescu pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Mihai Eminescu pe Wikipedia în limba Română.

Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat ca fiind cea mai cunoscută și influentă personalitate din literatura română. A publicat un singur volum antum, Poesii, compus din poemele publicate de-a lungul vieții în revista Convorbiri literare a societății Junimea, din care Eminescu făcea parte. Printre operele notabile se numără Luceafărul, Odă (în metru antic) și cele cinci Scrisori (I, II, III, IV și V).