Mihai Eminescu

„Faptul divers” despre poezia „La steaua” de Mihai Eminescu este că a fost inspirată de un obicei popular la acea vreme în Moldova, anume acela de a merge în noaptea de Sânziene la câmpie, unde se aprindeau focuri și se cântau cântece de dragoste.

De asemenea, poezia a fost compusă în perioada când Mihai Eminescu era bolnav și își petrecea mult timp într-un sanatoriu din Bucovina. Unele analize literare sugerează că „La steaua” este o meditație asupra destinului și trecerii timpului, subliniind fragilitatea vieții umane în fața eternității universului.


La steaua care-a răsărit
E-o cale-atât de lungă,
Că mii de ani i-au trebuit
Luminii să ne-ajungă.
 
Poate de mult s-a stins în drum
În depărtări albastre,
Iar raza ei abia acum
Luci vederii noastre,
 
Icoana stelei ce-a murit
Încet pe cer se suie:
Era pe când nu s-a zărit,
Azi o vedem, şi nu e.
 
Tot astfel când al nostru dor
Pieri în noapte-adâncă,
Lumina stinsului amor
Ne urmăreşte încă.

Rezumat extins la poezia La steaua de Mihai Eminescu

„Poezia La steaua” este una dintre cele mai cunoscute poezii scrise de Mihai Eminescu. În această poezie, poetul își exprimă tristețea și dorul pentru călătoriile și aventurile din tinerețe, dorind să se întoarcă la starea de fericire și libertate a acelor momente.

Poezia începe cu imaginea unei stele strălucitoare, pe care Eminescu o compară cu ochii unei femei frumoase. El exprimă dorința de a urca spre acea stea și de a o înconjura, dar își dă seama că acest lucru este imposibil și că el rămâne aici pe Pământ, legat de grijile și problemele vieții.

Pe parcursul poeziei, poetul își amintește de momentele din tinerețea sa când era liber și fericit, explorând lumea și aventurându-se în căutarea unor noi experiențe. El se simte acum trist și singur, dorind să se întoarcă la acele vremuri.

În final, Eminescu își exprimă dorința de a fi lăsat să trăiască viața așa cum o dorește și să călătorească în căutarea frumuseții și a fericirii, fără să fie limitat de legile și convențiile societății.

Poezia este scrisă într-un stil liric și emoțional, iar versurile sale pline de imagini poetice reușesc să transmită sentimentele și emoțiile poetului către cititor.


Informații adiționale despre Mihai Eminescu

Vezi toate poeziile lui Mihai Eminescu pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Mihai Eminescu pe Wikipedia în limba Română.

Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat ca fiind cea mai cunoscută și influentă personalitate din literatura română. A publicat un singur volum antum, Poesii, compus din poemele publicate de-a lungul vieții în revista Convorbiri literare a societății Junimea, din care Eminescu făcea parte. Printre operele notabile se numără Luceafărul, Odă (în metru antic) și cele cinci Scrisori (I, II, III, IV și V).