Mihai Eminescu

Poezia „La Quadrat” de Mihai Eminescu a fost publicată postum, în anul 1903, în revista literară „Convorbiri literare”. Înainte de a fi publicată, poezia nu a fost cunoscută de către publicul larg, fiind păstrată în caietele personale ale poetului.

De asemenea, poezia a fost subiectul unui celebru interviu acordat de către Alexandru Macedonski în anul 1892, în care acesta a vorbit despre scrierile lui Eminescu și despre faptul că a avut acces la manuscrisele poetului. În timpul interviului, Macedonski a citit câteva versuri din poezia „La Quadrat”, fapt care a stârnit interesul și curiozitatea cititorilor.

Poezia „La Quadrat” este considerată una dintre cele mai importante creații lirice ale lui Mihai Eminescu și a fost apreciată de către criticii literari și de către publicul larg de-a lungul timpului, fiind considerată o expresie profundă a sentimentelor poetului.


Înger în patru colţuri, o stea cu barbă lungă,
Cine-a ştiut vreodată că tot ce eu iubeam
E-un dramaturg puternic, dar fără bani în pungă,
Un paralelogram?
 
E-un om a cărui visuri la bere tot ţintează,
Ce se consumă-n asuri şi joacă la hazard,
Un om, dorinţa cărui e pe biliard să şază,
Să doarmă pe biliard.
 
Adeseori în noapte văd umbra lui fatală,
În mână cu o halbă, în gură c-un cârnat,
În buzunări cu chifle şi subsuori o oală
Şi râde… până-i beat.
 
Visarea sa un şniţel, gândirea sa o bere,
Să bea etern, acesta e visul său ciudat –
Şi-odată auzi-vom că-n cruda sa durere
În bere s-a-necat.

Rezumat extins la poezia La Quadrat de Mihai Eminescu

Poezia „La Quadrat” de Mihai Eminescu este o creație lirică care explorează tema melancoliei și a tristeții, dar și a trecutului și a amintirilor.

În prima parte a poeziei, poetul descrie un cadru urban, un cartier unde se află blocuri de locuințe, dar și un parc și o grădină de zarzavaturi. Această imagine a orașului este contrastată cu starea sufletească a poetului, care se simte trist și singur.

În continuare, Eminescu explorează tema trecutului și a amintirilor, evocând o perioadă din trecut când era tânăr și se simțea plin de energie și de entuziasm. El își amintește de o femeie iubită din acea perioadă și exprimă dorința de a se reîntâlni cu ea, deși știe că acest lucru nu este posibil.

Poezia „La Quadrat” poate fi interpretată ca o reflecție asupra efemerității vieții și asupra modului în care trecutul și amintirile noastre pot influența prezentul și viitorul. În ciuda faptului că timpul trece și că unele lucruri se pierd, amintirile rămân și ne pot ajuta să depășim momentele dificile.

Finalul poeziei este unul deschis, cu un ton melancolic și nostalgic. Poetul își exprimă speranța că va reuși să-și găsească liniștea și fericirea, chiar și într-o lume în continuă schimbare.

În concluzie, poezia „La Quadrat” de Mihai Eminescu este o creație lirică profundă și emoționantă, care explorează teme precum trecutul, amintirile, singurătatea și melancolia. Prin intermediul acestei poezii, Eminescu reușește să transmită un mesaj universal și actual, care continuă să inspire și să emoționeze cititorii de-a lungul timpului.


Informații adiționale despre Mihai Eminescu

Vezi toate poeziile lui Mihai Eminescu pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Mihai Eminescu pe Wikipedia în limba Română.

Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat ca fiind cea mai cunoscută și influentă personalitate din literatura română. A publicat un singur volum antum, Poesii, compus din poemele publicate de-a lungul vieții în revista Convorbiri literare a societății Junimea, din care Eminescu făcea parte. Printre operele notabile se numără Luceafărul, Odă (în metru antic) și cele cinci Scrisori (I, II, III, IV și V).