Un fapt divers interesant despre poezia „Învia-v-or voievozii” de Mihai Eminescu este că aceasta a fost inspirată de viziunea romantică a istoriei românești, care a fost populară în perioada sa. În această viziune, istoria și cultura românească au fost idealizate și romantizate ca o epocă de glorie și eroism, în care voievozii și liderii români luptau pentru libertatea și independența țării lor.
De asemenea, poezia a fost influențată de mitologia și folclorul românesc, care erau la rândul lor o sursă importantă de inspirație pentru literatura română din secolul al XIX-lea. Eminescu a fost un cunoscător al mitologiei și folclorului românesc, și a inclus în poezia sa o serie de imagini și simboluri care se regăsesc în miturile și legendele vechi ale poporului român.
În plus, poezia „Învia-v-or voievozii” a fost scrisă într-o perioadă în care România se confrunta cu probleme majore, precum corupția, sărăcia și instabilitatea politică. Poezia poate fi văzută ca o încercare a lui Eminescu de a readuce în prim-plan valorile și tradițiile naționale, și de a inspira oamenii să lupte pentru un viitor mai bun pentru țara lor.
Mândri voevozi ce-nvie din a cronicelor bracuri,
Fac să tremure cetatea nedreptăților de veacuri;
Crainici resbunării suntem, ce nu poate să-ntârzie,
Prooroci mărirei dalbe a zilelor, ce vor să vie.
Dom regal cu mândre turle, a lui Neagoe tesaur,
Pe Mihai ce adunat-ai in zenitul său de aur
Si slăvit-ai a lui Radu îndoita biruință,
În a doua inviere, s-ar putea să n-ai credință?
Juni semeți, cu surle-n frunte și cu zumzet de cimpoaie,
Scutură din letargie inimile ce se-ndoaie,
Împlini-se-va destinul când sfărma-vor buzdugane
De vătafi și-armasi isbite a cetății porți dușmane.
Învia-vor voevozii, rumpând lanțuri de sclavie,
Surpând legi și privilegii de urgii, din temelie,
Și va fi stăpân Românul peste-a țărilor hotare,
Ce din vechi le străjuiește cu a doinii-nviforate.
Rezumat extins la poezia Învia-v-or voievozii de Mihai Eminescu
Poezia „Învia-v-or voievozii” de Mihai Eminescu este un cântec de glorificare a eroilor și a spiritului național, care își are originea în miturile și legendele vechi ale poporului român. În poezie, Eminescu își exprimă admirația pentru trecutul glorios al României și pentru valorile și tradițiile care l-au definit.
Poezia prezintă o serie de imagini puternice, care simbolizează lupta și curajul voievozilor și a poporului român în fața inamicilor. Eminescu evocă figura voievodului Ștefan cel Mare și a altor lideri care au luptat pentru libertatea și independența României, descriindu-i ca niște eroi mitici, capabili să învingă orice obstacol.
De asemenea, poezia subliniază importanța păstrării tradițiilor și a valorilor naționale, precum și a respectului pentru trecutul istoric al României. Eminescu sugerează că aceste valori și tradiții sunt cheia succesului și a fericirii națiunii române, și că trebuie să fim mândri de istoria și cultura noastră.
În ansamblu, poezia „Învia-v-or voievozii” este o expresie a interesului și admirației lui Eminescu pentru valorile și tradițiile naționale românești. Poezia ilustrează și importanța istoriei și a culturii naționale în definirea identității unei națiuni și sugerează că trebuie să ne mândrim cu aceste valori și să le respectăm pentru a ne construi un viitor prosper și fericit.
Informații adiționale despre Mihai Eminescu
Vezi toate poeziile lui Mihai Eminescu pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Mihai Eminescu pe Wikipedia în limba Română.
Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat ca fiind cea mai cunoscută și influentă personalitate din literatura română. A publicat un singur volum antum, Poesii, compus din poemele publicate de-a lungul vieții în revista Convorbiri literare a societății Junimea, din care Eminescu făcea parte. Printre operele notabile se numără Luceafărul, Odă (în metru antic) și cele cinci Scrisori (I, II, III, IV și V).