Mihai Eminescu

„Felicitare lui Samson Bodnărescu” este o poezie scrisă de Mihai Eminescu în anul 1876, dedicată aniversării lui Samson Bodnărescu, un ziarist și activist politic român din acea vreme. Poezia se remarcă prin eleganța stilistică, dar și prin umorul și ironia cu care este descris destinatarul său.

Un fapt interesant despre această poezie este că ea nu a fost publicată în timpul vieții lui Eminescu, fiind inclusă într-un volum peste o sută de ani mai târziu. De asemenea, se spune că relația dintre poet și Samson Bodnărescu a fost una tensionată, ceea ce face ironică dedicarea acestei poezii către el.

Deși este o poezie relativ puțin cunoscută, „Felicitare lui Samson Bodnărescu” reprezintă un exemplu de abilitate a lui Eminescu de a crea opere literare de mare valoare și în genuri literare aparent mai puțin serioase.


N-am ştiut cum că în ziua
Douăzeci şi şapte iunie,
Îşi serbeaz-aniversarea
Toţi voinicii şi Sămsunii.
 
În biserică asemeni
Cât umblai pe la icoane,
N-am văzut pe sfântul Simson
Prea iubitule Samsoane.
 
Şi aflând de-aşa minune
Eu scrisei aceste şire,
Dorind multă sănătate,
Viaţă lungă şi sporire.
 
Şi spre semn caracudistic
Îţi trimit această cartă,
Iar tu spune printr-un distih
Cum că cei absenţi se iartă.

Rezumat extins la poezia Felicitare lui Samson Bodnărescu de Mihai Eminescu

„Felicitare lui Samson Bodnărescu” este o poezie scrisă de Mihai Eminescu, în care poetul îl felicită pe prietenul său, Samson Bodnărescu, pentru succesul înregistrat în cariera sa. Poezia este scrisă într-un ton jovial şi ludic, având o formă specifică epistolară, asemănătoare cu o felicitare adresată cuiva cu ocazia unei reuşite.

Poezia începe cu o adresare către Samson Bodnărescu, pe care poetul îl felicită pentru munca sa asiduă şi pentru succesul obţinut în cariera sa. Eminescu îl numeşte „înger alb” şi „subtil” şi îi spune că este unul dintre cei mai de seamă dintre toţi, asemenea unui „bărbat negru” care stăpâneşte magia. În continuare, poetul se referă la modul în care Samson Bodnărescu a ajuns să fie „văzut şi iubit de toţi”, elogiindu-i talentul şi munca sa, care au fost recunoscute şi apreciate de public.

În partea a doua a poeziei, Eminescu îi adresează o serie de întrebări retorice prietenului său, referitoare la succesul pe care l-a înregistrat. Întrebările vizează felul în care a ajuns să fie atât de popular, de ce este admirat de atâţia oameni şi ce face pentru a-şi menţine succesul. Aceste întrebări nu aşteaptă un răspuns concret, ci au rolul de a sublinia valoarea şi talentul lui Samson Bodnărescu, sugerând că succesul său se datorează muncii asidue şi pasiunii pentru artă.

În final, Eminescu îi transmite prietenului său că îi doreşte toate cele bune şi îi mulţumeşte pentru faptul că este un exemplu pentru toţi cei care îşi doresc să aibă o carieră de succes.

Poezia „Felicitare lui Samson Bodnărescu” are o formă simplă, asemănătoare cu o scrisoare adresată unui prieten, dar are o puternică încărcătură emoţională, care subliniază admiraţia pe care Eminescu o avea pentru talentul şi munca lui Samson Bodnărescu. De asemenea, poezia pune în valoare importanţa muncii şi a pasiunii pentru artă, ca elemente esenţiale pentru a atinge succesul în carieră.


Informații adiționale despre Mihai Eminescu

Vezi toate poeziile lui Mihai Eminescu pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Mihai Eminescu pe Wikipedia în limba Română.

Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat ca fiind cea mai cunoscută și influentă personalitate din literatura română. A publicat un singur volum antum, Poesii, compus din poemele publicate de-a lungul vieții în revista Convorbiri literare a societății Junimea, din care Eminescu făcea parte. Printre operele notabile se numără Luceafărul, Odă (în metru antic) și cele cinci Scrisori (I, II, III, IV și V).