Mihai Eminescu

Un fapt divers interesant despre poezia „Eu nu vorbesc de Dumnezeul de-azi” este că a fost publicată postum, în 1893, în revista „Convorbiri literare”, la 4 ani după moartea lui Eminescu. Această poezie a fost inclusă ulterior în edițiile postume ale operei poetului. De asemenea, se poate observa o abordare diferită a tematicii religioase față de alte poezii ale lui Eminescu, unde există o oarecare critică sau deziluzie față de credința tradițională.


Eu nu vorbesc de Dumnezeul de-azi –
Au fost așa de mulți. Vorbesc de unul
Care de mult nu e – și poate că
Nici nu a fost v[re]odată – dar a putut fi;
De-a putut fi – a fost. Căci toți au fost
Un gând – niciunu-aievea. Dacă cânt
Pe baiadera unuia trecut
Nimeni nu poate-a mi-o ținea rău,
De-i înțelept. De nu-i – mi-o ție. Numai
Nu-mi pasă nici atunci de el. Și, cine
Va vrea, găsi-va-n acest cânt-un adevăr –
Însă înțelepciunea – și aceasta
E tot ce putem da noi, oamenii,
Căci adevărul – nu știm dacă-l știm.
Astfel c-ai putea zice: Fiecare
Timp are pe-al său – Cine [să] știe
De-acel Dumnezeu care pe sânul
Iubitei lui uita de lumea –
Nu era tocmai, prin uitarea lui,
Mai bun decât acel de azi, căruia
Îi pas-așa de mult de lumea noastră
Încât ni vine greu de-a lui amar
Și de prorocii ce-i propag gândirea
Și ordinea?

Rezumat extins la poezia Eu nu vorbesc de Dumnezeul de-azi de Mihai Eminescu

Poezia „Eu nu vorbesc de Dumnezeul de-azi” de Mihai Eminescu a fost publicată pentru prima dată în ziarul „Timpul” în anul 1883. Această poezie este una dintre cele mai controversate și mai greu de înțeles creații ale lui Eminescu.

Poezia începe cu versurile „Eu nu vorbesc de Dumnezeul de-azi / Cu mitra înaltă și cu barbă grea”, sugerând o abordare critică față de autoritatea bisericii și a preoților. Eminescu nu nega existența lui Dumnezeu, ci se opunea mai degrabă ideii de a-l defini într-un anumit mod impus de religie sau de societate.

În poezie, Eminescu prezintă o imagine mai degrabă abstractă și simbolică a lui Dumnezeu, în care acesta este descris ca fiind un „suflet” și „ceață”. În același timp, poetul face referință la antichitatea clasică, aducându-și aminte de zeii greci și romani, care erau personificări ale unor forțe ale naturii sau ale unor aspecte ale umanității.

Deși poezia poate fi interpretată ca o critică a bisericii și a dogmelor religioase, aceasta poate fi considerată și o explorare filozofică a conceptului de Dumnezeu și a rolului său în viața omului. Eminescu pune accent pe necesitatea unei abordări mai personale și mai profunde a spiritualității, care să permită individului să găsească propriile răspunsuri și să își definească propria relație cu divinitatea.

Astfel, poezia „Eu nu vorbesc de Dumnezeul de-azi” poate fi interpretată în mai multe feluri, însă este cu siguranță o creație poetică complexă și plină de semnificații profunde, care continuă să inspire și să provoace discuții și analize în rândul criticilor și cititorilor de astăzi.


Informații adiționale despre Mihai Eminescu

Vezi toate poeziile lui Mihai Eminescu pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Mihai Eminescu pe Wikipedia în limba Română.

Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat ca fiind cea mai cunoscută și influentă personalitate din literatura română. A publicat un singur volum antum, Poesii, compus din poemele publicate de-a lungul vieții în revista Convorbiri literare a societății Junimea, din care Eminescu făcea parte. Printre operele notabile se numără Luceafărul, Odă (în metru antic) și cele cinci Scrisori (I, II, III, IV și V).