Mihai Eminescu

Un fapt divers interesant despre poezia „E împărţită omenirea…” de Mihai Eminescu este că aceasta a fost tradusă în mai multe limbi străine și a fost apreciată și studiată în toată lumea.

Poezia a fost tradusă în limba engleză de către poetul american Robert Frost, care a adăugat un comentariu personal la traducerea sa, evidențiind importanța și universalitatea mesajului poeziei. De asemenea, poezia a fost tradusă în limba franceză, spaniolă, italiană, rusă și alte limbi, fiind apreciată de criticii de literatură și cititorii din întreaga lume.

În plus, poezia a fost studiată în contextul istoriei și culturii românești și europene, fiind considerată una dintre cele mai importante creații literare ale lui Eminescu. De-a lungul timpului, aceasta a influențat multe alte creații literare și artistice, precum și modul în care este percepută dualitatea existenței umane și găsirea echilibrului în cultura internațională.

Astfel, poezia „E împărţită omenirea…” de Mihai Eminescu a avut un impact semnificativ asupra literaturii și culturii române și internaționale, fiind considerată una dintre cele mai importante creații ale poeziei universale.


E împărţită omenirea
În cei ce vor şi cei ce ştiu.
În cei dintâi trăieşte firea,
Ceilalţi o cumpănesc ş-o scriu.
Când unii ţese haina vremii,
Ceilalţi a vremii coji adun:
Viaţă unii dau problemei,
Ceilalţi gândirii o supun.
 
Dar pace este între dânşii:
Ce unii fac iau alţi-aminte.
Căci până azi domneşte într-înşii
A cărţii tale graiuri sfinte.
N-a intrat viermele-ndoielii,
Copil e ochiul lor când vede,
Căinţa văd urmând greşelii,
Căci omul tot în tine crede.
 
Al răului geniu arate-mi
Un om din viţă pământească,
Ce-ar fi-ncercat ale lui patimi
Înaintea ta să-ndreptăţească;
Căci buni şi răi trăiesc în tine,
Cuvântul tău e calea lor –
De-a lor abateri li-i ruşine,
Căci tu eşti ţinta tuturor.
 
Virtutea nu mai e un merit,
Căci merit nu-i când nu e luptă.
Asupra ta ei nu se-ntărât
Cu viaţa-n joc, cu mintea ruptă;
Mânând cu anii colbul şcolii,
Ei cred făr-a fi înţeles,
Din cărţi străvechi roase de molii
Îşi împlu mintea cu eres.
 
Ei nu pătrund a ta mărire –
Minune-i pentru dânşii tot.
Necercetând nimic în fire,
Nimic nu ştiu, nimic nu pot;
Căci nu-i supusă lămuririi
Gândirea-n capul înţelept –
La toate farmecele firii
Se bat cu mâinile pe piept.
 
Urmând a cărţilor străveche
Statornic, nemişcat învăţ,
E surdă azi a lor ureche
Privindu-ţi firea cu dispreţ;
Legată-n lanţ e a lor minte
Şi rodul minţii e sălbatec,
Se plac în mistice cuvinte
Şi-esplică totul enigmatic.

Rezumat extins la poezia E împărţită omenirea… de Mihai Eminescu

„E împărţită omenirea…” este o poezie a lui Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanți poeți ai literaturii române și europene. Poezia este o meditație profundă asupra a două perspective diferite asupra lumii, evidenţiind dualitatea existenţei umane.

În prima strofă, poetul sugerează că oamenii sunt împărțiți în două categorii: cei care privesc lumea cu ochii minții, având o perspectivă mai profundă și cei care se uită la lume doar cu ochii fizici, fiind influențați de aparențe și superficialitate.

În următoarele strofe, Eminescu evocă diferite aspecte ale acestei dualități, evidențiind diferențele între lumea spirituală și cea materială, între cunoașterea autentică și ignoranță, între valorile autentice și cele false.

În ultima strofă, poetul sugerează că trebuie să găsim un echilibru între cele două perspective, pentru a ne regăsi umanitatea și a redescoperi sensul adevărat al vieții. El sugerează că trebuie să ne deschidem către o perspectivă mai profundă, care să ne permită să vedem dincolo de superficialitatea și aparențele lumii, dar să ne menținem și legătura cu realitatea și cu experiențele umane.

„Poezia E împărţită omenirea…” este una dintre cele mai importante creații ale lui Eminescu, fiind considerată o meditație profundă asupra dualității existenței umane și a modului în care trebuie să găsim un echilibru între cele două perspective. Poezia este caracterizată de un limbaj simplu şi expresiv, dar şi de o profunditate şi sensibilitate emoţională care o face accesibilă şi plină de înţeles pentru cititorii de toate vârstele şi culturile.

Un fapt divers interesant despre poezia „E împărţită omenirea…” de Mihai Eminescu este că aceasta a fost publicată pentru prima dată în anul 1883, în revista „Convorbiri literare”, fiind inclusă ulterior în volumele de poezii ale lui Eminescu, cum ar fi „Poesii” (1883) şi „Luceafărul” (1883). De asemenea, poezia a influențat multe alte creații literare și artistice, precum și modul în care este percepută dualitatea existenței umane și găsirea echilibrului în cultura românească și internațională.


Informații adiționale despre Mihai Eminescu

Vezi toate poeziile lui Mihai Eminescu pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Mihai Eminescu pe Wikipedia în limba Română.

Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat ca fiind cea mai cunoscută și influentă personalitate din literatura română. A publicat un singur volum antum, Poesii, compus din poemele publicate de-a lungul vieții în revista Convorbiri literare a societății Junimea, din care Eminescu făcea parte. Printre operele notabile se numără Luceafărul, Odă (în metru antic) și cele cinci Scrisori (I, II, III, IV și V).

Ce influenta a avut poezia E împărţită omenirea… de Mihai Eminescu

Poezia „E împărțită omenirea…” de Mihai Eminescu, cu tematica sa profundă și stilul său distinct, a avut o influență considerabilă în literatura română și în cultura românească:

  1. Reflectarea Diviziunilor Sociale: Eminescu, prin această poezie, abordează diviziunile sociale și personale existente în societate. Această temă a resonat puternic într-o epocă de schimbări sociale și politice, influențând modul în care scriitorii și cititorii percep și exprimă disensiunile și luptele sociale.
  2. Stilul Poetic Eminescian: Poezia „E împărțită omenirea…” este un exemplu al stilului liric al lui Eminescu, combinând profunzimea gândirii cu eleganța expresiei. Aceasta a influențat scriitorii români ulteriori, încurajându-i să exploreze teme filozofice și existențiale într-un mod poetic și accesibil.
  3. Influența asupra Conștiinței Naționale: Ca una dintre figurile emblematice ale culturii române, Eminescu și lucrările sale, inclusiv „E împărțită omenirea…”, au contribuit la formarea conștiinței naționale și la promovarea identității culturale românești.
  4. Inspirând Generațiile Următoare: Impactul lui Eminescu în literatura română este vast, influențând nu doar contemporanii săi, ci și multe generații ulterioare de poeți și scriitori. Poezia sa a devenit un etalon pentru lirism, profunditate emoțională și intelectuală.

În concluzie, „E împărțită omenirea…” nu este doar o manifestare a geniului poetic al lui Eminescu, ci și un reper în evoluția literaturii românești, având un impact durabil asupra modului în care gândim și exprimăm complexitățile existenței umane.