Mihai Eminescu

Un fapt divers interesant despre poezia „De pe ochi ridici …” de Mihai Eminescu este că aceasta a fost scrisă în timp ce poetul se afla într-o perioadă de criză personală și de sănătate. În acea perioadă, Eminescu a fost afectat de probleme mentale și de o serie de boli care i-au afectat starea de spirit și creativitatea.

Cu toate acestea, poezia a fost o modalitate pentru el de a-și exprima gândurile și sentimentele și de a face față problemelor sale. Mesajul profund al poeziei sugerează că Eminescu a reușit să găsească o sursă de înțelepciune și înțelegere în această perioadă dificilă, iar poezia sa a rămas relevantă și importantă pentru cititorii săi de-a lungul timpului.


De pe ochi ridici închisă
Languroasa, lungă geană,
Rai de fericiri promise
Şi de tainică dojană.
 
Şi-ţi pui degetul pe gură,
Sfătuieşti şi ameninţi
Şi îmi dai învăţătură
Să ne facem mai cuminţi.
 
Atunci braţul meu cuprinde
Mlădiosul tău grumaz:
„Mâni vom fi cum vei pretinde,
Dar cum sunt mă lasă azi.”
 
Astfel lupt cu-a ta mustrare
Ceasuri, zile, săptămâni,
Şi mereu a mea-ndreptare
O amân de azi pe mâni.

Rezumat extins la poezia De pe ochi ridici … de Mihai Eminescu

„De pe ochi ridici …” este o poezie scrisă de Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanți poeți români ai secolului al XIX-lea. Poezia este o meditație poetică asupra trecerii timpului și a pierderii inocenței, sugerând că în ciuda acestei pierderi, ar trebui să căutăm mereu frumusețea și adevărul în lumea din jurul nostru.

Poezia începe prin prezentarea unei femei care își ridică ochii și privește în jurul ei, sugerând că este conștientă de lumea din jurul ei și de trecerea timpului. Poetul sugerează că în timpul vieții noastre, suntem expuși la multe experiențe și că acestea ne schimbă și ne fac să pierdem inocența.

În următoarea strofă, poetul sugerează că toate lucrurile din această lume sunt efemere și trecătoare, și că ar trebui să căutăm frumusețea și adevărul în această efemeritate. El sugerează că frumusețea și adevărul sunt cele mai importante lucruri din viața noastră și că ar trebui să le căutăm mereu, chiar și atunci când suntem confruntați cu pierderi și schimbări.

În strofele următoare, poetul sugerează că viața este o călătorie și că trebuie să ne bucurăm de ea cât putem. El sugerează că toate experiențele pe care le trăim ne schimbă și ne formează și că trebuie să învățăm din ele și să ne îmbogățim experiența noastră de viață.

În final, poetul sugerează că, chiar și atunci când suntem confruntați cu pierderi și schimbări, trebuie să ne amintim mereu de frumusețea și adevărul din lumea din jurul nostru. El sugerează că trebuie să ne desprindem de prejudecățile și limitările noastre și să căutăm mereu cunoașterea și înțelegerea lumii.

În concluzie, „De pe ochi ridici …” este o poezie profundă și filozofică care meditează asupra trecerii timpului și a pierderii inocenței. Poezia sugerează că, în ciuda pierderii inocenței, ar trebui să căutăm mereu frumusețea și adevărul în lumea din jurul nostru. Mesajul profund al poeziei ne îndeamnă să ne desprindem de prejudecățile noastre și să căutăm mereu înțelegerea și cunoașterea lumii.


Informații adiționale despre Mihai Eminescu

Vezi toate poeziile lui Mihai Eminescu pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Mihai Eminescu pe Wikipedia în limba Română.

Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat ca fiind cea mai cunoscută și influentă personalitate din literatura română. A publicat un singur volum antum, Poesii, compus din poemele publicate de-a lungul vieții în revista Convorbiri literare a societății Junimea, din care Eminescu făcea parte. Printre operele notabile se numără Luceafărul, Odă (în metru antic) și cele cinci Scrisori (I, II, III, IV și V).