Un fapt interesant despre poezia „Cum oceanu-ntărâtat …” de Mihai Eminescu este că aceasta a fost inspirată de un eveniment real din viața poetului. Se spune că Eminescu a iubit o femeie, Veronica Micle, cu care a avut o relație tumultuoasă și pasională. După o perioadă de separare, Veronica Micle a scris o scrisoare poetului, în care își exprima iubirea față de el și dorința de a se întoarce la el. Această scrisoare a fost cea care l-a inspirat pe Eminescu să scrie poezia „Cum oceanu-ntărâtat …”.
De asemenea, este interesant de menționat faptul că poezia „Cum oceanu-ntărâtat…” a fost considerată de mulți critici literari drept una dintre cele mai mari realizări ale lui Mihai Eminescu. Poezia este considerată un exemplu de excelență literară și unul dintre cele mai profunde și mai complexe poeme de dragoste din literatura română.
De-a lungul timpului, poezia a fost interpretată și setată pe muzică de mulți artiști români și internaționali, ceea ce demonstrează că mesajul și frumusețea poeziei lui Eminescu continuă să inspire și să impresioneze oamenii astăzi.
Cum oceanu-ntărâtat turbatu-i!
Răcnind înalţă braţele-i spumate,
De nori s-agaţă, în bolta lumii bate,
Până furtuna-l reîmpinge-n patu-i.
Sălbatecul! Van fulgeri fricoşate
Apără cerul… El încredinţatu-i
Că bolta cea albastră e palatu-i;
Cu-asalt s-o ia el vrea – ca pe-o cetate.
Rănit de fulgere, el se înmoaie
Şi c-o poveste îl adoarme-o boare
Şi-n vis – un cer în fundu-i se îndoaie.
Tot ce-a dorit în visul lui el are:
Tărie, stele, luna cea bălaie…
Dormind murmură – murmurând tresare.
Rezumat extins la poezia Cum oceanu-ntărâtat … de Mihai Eminescu
Poezia „Cum oceanu-ntărâtat …” de Mihai Eminescu este o meditație poetică asupra iubirii și a sentimentului de pierdere. Poezia își propune să exprime durerea și disperarea poetului față de pierderea persoanei iubite și să ofere o reflecție profundă asupra naturii iubirii și a suferinței umane.
Poezia începe cu o imagine a unui ocean dezlănțuit, simbol al dorinței și al pasiunii. Poetul descrie nevoia profundă de a fi cu persoana iubită și exprimă sentimentul că fără ea, viața este goală și lipsită de sens.
În continuare, poetul vorbește despre pierderea acestei persoane iubite și despre durerea profundă pe care o resimte în suflet. El își exprimă dezaprobarea față de faptul că destinul l-a adus la separare și subliniază faptul că iubirea este o forță care depășește orice bariere și obstacole.
În final, poetul își exprimă dorința de a se uni din nou cu persoana iubită într-o lume dincolo de moarte. El subliniază faptul că iubirea este o forță puternică și că aceasta poate învinge chiar și moartea.
În concluzie, poezia „Cum oceanu-ntărâtat …” de Mihai Eminescu este o meditație poetică asupra iubirii și a suferinței umane. Prin intermediul poeziei, poetul își exprimă durerea și disperarea față de pierderea persoanei iubite, dar subliniază și puterea iubirii și a dorinței de a fi cu persoana iubită, chiar și dincolo de moarte. Poezia oferă o reflecție profundă asupra naturii iubirii și a durerii pierderii și transmite un mesaj de speranță și de încredere în puterea iubirii de a depăși orice obstacol.
Informații adiționale despre Mihai Eminescu
Vezi toate poeziile lui Mihai Eminescu pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Mihai Eminescu pe Wikipedia în limba Română.
Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat ca fiind cea mai cunoscută și influentă personalitate din literatura română. A publicat un singur volum antum, Poesii, compus din poemele publicate de-a lungul vieții în revista Convorbiri literare a societății Junimea, din care Eminescu făcea parte. Printre operele notabile se numără Luceafărul, Odă (în metru antic) și cele cinci Scrisori (I, II, III, IV și V).