Mihai Eminescu

Un fapt interesant despre poezia „Cu mâine zilele-ţi adaogi…” de Mihai Eminescu este că aceasta este un exemplu al stilului său inconfundabil și al abilității sale de a aborda teme complexe și universale într-un mod accesibil și emoționant.

De asemenea, această poezie a fost scrisă în perioada în care Eminescu se afla la Berlin, iar viața sa personală și starea de sănătate începuseră să se deterioreze din ce în ce mai mult. Se spune că experiențele sale personale au influențat modul în care a scris această poezie și au contribuit la tonul său introspectiv și emoționant.

Această poezie poate fi văzută ca o meditație profundă asupra vieții, trecerii timpului și naturii umane, precum și o expresie a fricii și a incertitudinii față de necunoscut. În același timp, poezia subliniază importanța de a prețui fiecare moment al vieții și de a trăi într-un mod autentic și responsabil, fără a ne lăsa copleșiți de frică sau de regret.


Cu mâine zilele-ţi adaogi,
Cu ieri viaţa ta o scazi
Şi ai cu toate astea-n faţă
De-a pururi ziua cea de azi.
 
Când unul trece, altul vine
În astă lume a-l urma,
Precum când soarele apune
El şi răsare undeva.
 
Se pare cum că alte valuri
Cobor mereu pe-acelaşi vad,
Se pare cum că-i altă toamnă,
Ci-n veci aceleaşi frunze cad.
 
Naintea nopţii noastre umblă
Crăiasa dulcii dimineţi;
Chiar moartea însăşi e-o părere
Şi un vistiernic de vieţi.
 
Din orice clipă trecătoare
Ăst adevăr îl înţeleg,
Că sprijină vecia-ntreagă
Şi-nvârte universu-ntreg.
 
De-aceea zboare anu-acesta
Şi se cufunde în trecut,
Tu ai ş-acum comoara-ntreagă
Ce-n suflet pururi ai avut.
 
Cu mâine zilele-ţi adaogi,
Cu ieri viaţa ta o scazi,
Având cu toate astea-n faţă
De-a purure ziua de azi.

Rezumat extins la poezia Cu mâine zilele-ţi adaogi… de Mihai Eminescu

„Cu mâine zilele-ţi adaogi…” este o poezie scrisă de Mihai Eminescu, care explorează teme importante precum trecerea timpului, misterul vieții și natura umană.

În prima strofă, poetul vorbește despre frumusețea și trecerea rapidă a timpului. El subliniază importanța de a prețui fiecare moment al vieții și de a ne bucura de frumusețea lumii înconjurătoare. Eminescu vorbește despre frumusețea naturii și despre modul în care aceasta poate fi o sursă de inspirație și înțelegere.

În a doua strofă, poetul vorbește despre trecerea timpului și despre modul în care aceasta ne poate afecta perspectivele și viziunea asupra vieții. El subliniază importanța de a ne aminti de trecut și de a prețui valorile și tradițiile noastre, precum și de a ne conecta cu trecutul nostru și cu memoria strămoșilor noștri.

În a treia strofă, Eminescu vorbește despre misterul vieții și despre modul în care acesta poate fi o sursă de îngrijorare și neliniște. El subliniază importanța de a căuta adevărul și de a fi curajoși în fața necunoscutului.

În ultima strofă, poetul vorbește despre natura umană și despre modul în care aceasta poate fi complicată și contradictorie. El subliniază importanța de a avea compasiune și de a fi deschiși și empatici față de ceilalți.

În concluzie, poezia „Cu mâine zilele-ţi adaogi…” de Mihai Eminescu este o meditație profundă asupra vieții, timpului și naturii umane. Aceasta subliniază importanța de a prețui fiecare moment al vieții noastre și de a trăi într-un mod autentic și responsabil, fără a ne lăsa copleșiți de frică sau de regret. De asemenea, poezia subliniază importanța de a avea compasiune și de a fi deschiși și empatici față de ceilalți, precum și de a fi curajoși în fața necunoscutului.


Informații adiționale despre Mihai Eminescu

Vezi toate poeziile lui Mihai Eminescu pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Mihai Eminescu pe Wikipedia în limba Română.

Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat ca fiind cea mai cunoscută și influentă personalitate din literatura română. A publicat un singur volum antum, Poesii, compus din poemele publicate de-a lungul vieții în revista Convorbiri literare a societății Junimea, din care Eminescu făcea parte. Printre operele notabile se numără Luceafărul, Odă (în metru antic) și cele cinci Scrisori (I, II, III, IV și V).