Un fapt divers despre poezia „Cereți cânturi de iubire” de Mihai Eminescu este că ea a fost publicată postum, în anul 1905, de către prietenul său, Titu Maiorescu, în revista „Convorbiri literare”. Aceasta a fost descoperită în manuscrisele lui Eminescu, după moartea sa în 1889, și nu a fost publicată în timpul vieții sale. Poemul este considerat a fi o capodoperă a literaturii române, prin măiestria cu care este construit și prin mesajul profund despre iubire și viață.
Cereţi cânturi de iubire:
Niciodată n-am iubit –
Vesel cânt de fericire?
Fost-am eu doar fericit?
Nu, de când eu sunt în lume
Nimeni, nimeni pe pământ
N-a zâmbit l-a mele glume,
N- ascultat al meu cuvânt.
Nu, de când eu sunt pe lume,
Fericirea n-am băut;
De râdeam cu veselie,
Eu în veci m-am prefăcut.
Am întors apoi cojocul
Când iubirii mi s-ofereau;
Le-am fugit – şi râsul, jocul,
Cu mândrie le-am respins.
Plin de nevinovăţie
În aceia tineri ani,
Eu primeam cu bucurie
Tot ce s-ar fi oferit.
Astăzi ea mă înconjoară,
Astăzi eu blestem şi fug.
A mea inimă fecioară
N-a primit. – Azi nu voi jug.
Ah, odată orice femeie
Mie-un înger se părea,
Pe orişicare-aş fi iubit-o,
Ce prima iubirea mea.
Dar vai! cine-o să se uite
La copilul cel ciudat
Cu-a lui plete lungi zburlite
Şi cu ochiul turburat?
Aveam spirit – dar prea fine
Păreau glumele-mi la proşti.
Cei bătrâni credeau că anii
Le da drept să nu m-asculte.
Astăzi, voi, femei, iubire
Mi-oferiţi – azi n-o voi eu.
Azi bătrâni cer aprobarea-mi,
Vor s-asculte sfatul meu.
Dară astăzi cu mândrie
Eu nu voi să le răspund.
Ah! vor şti ei vreodată
Câte lacrimi eu am plâns?
Rezumat extins la poezia Cereţi cânturi de iubire de Mihai Eminescu
„Cereți cânturi de iubire” este o poezie a lui Mihai Eminescu, scrisă în anul 1883. Poezia are ca temă iubirea, frumusețea și trecerea timpului, iar prin intermediul metaforelor și al simbolurilor, poetul își exprimă tristețea și dorința de a trăi din nou sentimentele de iubire și fericire.
Poezia este structurată în trei strofe de câte patru versuri fiecare și prezintă o trecere în revistă a diferitelor aspecte ale iubirii, precum farmecul și încântarea de a fi îndrăgostit, dorința de a fi aproape de persoana iubită și durerea de a o pierde.
În prima strofă, poetul se adresează unei audiențe imaginate, cerându-le să-i ofere un cântec de iubire care să îi aducă aminte de vremurile în care a trăit sentimentele intense ale iubirii. El folosește metafore pentru a descrie frumusețea și încântarea de a fi îndrăgostit, precum „albul mugur de crin”, „miros de trandafir” și „râs de copil”.
În a doua strofă, poetul vorbește despre durerea de a-și pierde iubirea și dorința de a fi din nou împreună cu persoana iubită. El descrie separarea ca fiind „adânc ca marea” și simte că așteptarea pentru reîntâlnire este la fel de lungă și grea ca un secol.
În ultima strofă, poetul se întoarce la ideea de a cere un cântec de iubire și spune că acesta ar trebui să aducă înapoi frumusețea și bucuria pe care le-a simțit în trecut. El compară timpul cu un inamic care îi fură aceste momente de fericire și își exprimă tristețea de a nu le putea trăi din nou.
În general, poezia „Cereți cânturi de iubire” este o meditație asupra trecerii timpului și a pierderii sentimentelor de iubire și fericire, dar și o dorință de a reînvia aceste momente prin intermediul artei și al amintirilor.
Informații adiționale despre Mihai Eminescu
Vezi toate poeziile lui Mihai Eminescu pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Mihai Eminescu pe Wikipedia în limba Română.
Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat ca fiind cea mai cunoscută și influentă personalitate din literatura română. A publicat un singur volum antum, Poesii, compus din poemele publicate de-a lungul vieții în revista Convorbiri literare a societății Junimea, din care Eminescu făcea parte. Printre operele notabile se numără Luceafărul, Odă (în metru antic) și cele cinci Scrisori (I, II, III, IV și V).
Ce influenta a avut poezia Cereţi cânturi de iubire de Mihai Eminescu
Poezia „Cereți cânturi de iubire” de Mihai Eminescu a avut o influență semnificativă asupra literaturii și culturii române. Iată câteva moduri în care această poezie a influențat:
- Romantismul în literatura română: „Cereți cânturi de iubire” este un exemplu emblematic al stilului romantic în literatura română. Această poezie a contribuit la consolidarea și dezvoltarea mișcării romantice în literatura română, aducând teme romantice ca iubirea neîmplinită și melancolia în prim-plan.
- Utilizarea limbajului poetic profund: Eminescu este cunoscut pentru utilizarea limbajului poetic profund și a metaforelor bogate. Poezia sa a influențat alți poeți să aspire la expresie poetică similară, ducând la dezvoltarea stilului poetic elaborat în literatura română.
- Explorarea sentimentelor umane: Această poezie pune accent pe sentimentele umane profunde, cum ar fi iubirea, dorul și suferința. Aceste teme universale au avut un impact durabil în literatura și poezia românească, inspirând alți scriitori să exploreze aceste emoții în creațiile lor.
- Influența asupra culturii și identității naționale: Poeziile lui Eminescu, inclusiv „Cereți cânturi de iubire”, au contribuit la consolidarea identității naționale românești și la promovarea limbii române. Aceste poezii au devenit parte integrantă a patrimoniului cultural și au fost prețuite ca simboluri ale națiunii române.
În rezumat, „Cereți cânturi de iubire” de Mihai Eminescu a avut o influență semnificativă asupra literaturii și culturii române, contribuind la consolidarea romantismului în literatură, la dezvoltarea limbajului poetic elaborat și la explorarea sentimentelor umane profunde.