Mihai Eminescu

Un fapt divers interesant despre poezia „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie” de Mihai Eminescu este legat de modul în care aceasta a fost recepționată la momentul apariției sale.

Deși poezia este acum considerată una dintre cele mai cunoscute și apreciate opere ale lui Eminescu, la momentul publicării sale în 1881, aceasta a fost în general ignorată sau chiar criticată de criticii literari din acea perioadă.

Unii critici au considerat că poezia este prea patriotică și idealistă, fără să abordeze problemele concrete ale societății românești. Alții au criticat stilul poetic al lui Eminescu, pe care l-au considerat prea complicat și greu de înțeles.

Cu toate acestea, poezia a fost apreciată de publicul larg, care a văzut în ea o expresie puternică a dragostei și loialității față de România. În timp, poezia a devenit un simbol al aspirațiilor și valorilor naționale, fiind studiată și apreciată de mulți critici literari și de cititori din întreaga lume.

Astfel, poezia „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie” reprezintă un exemplu elocvent al impactului pe care îl poate avea o operă literară asupra societății, inspirând și motivând oamenii să lupte pentru valorile și idealurile lor.


Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
Ţara mea de glorii, ţara mea de dor?
Braţele nervoase, arma de tărie,
La trecutu-ţi mare, mare viitor!
Fiarbă vinu-n cupe, spumege pocalul,
Dacă fiii-ţi mândri aste le nutresc;
Căci rămâne stânca, deşi moare valul,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc.

Vis de răzbunare negru ca mormântul
Spada ta de sânge duşman fumegând,
Şi deasupra idrei fluture cu vântul
Visul tău de glorii falnic triumfând,
Spună lumii large steaguri tricoloare,
Spună ce-i poporul mare, românesc,
Când s-aprinde sacru candida-i vâlvoare,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc.

Îngerul iubirii, îngerul de pace,
Pe altarul Vestei tainic surâzând,
Ce pe Marte-n glorii să orbească-l face,
Când cu lampa-i zboară lumea luminând,
El pe sânu-ţi vergin încă să coboare,
Guste fericirea raiului ceresc,
Tu îl strânge-n braţe, tu îi fă altare,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc.

Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
Tânără mireasă, mamă cu amor!
Fiii tăi trăiască numai în frăţie
Ca a nopţii stele, ca a zilei zori,
Viaţa în vecie, glorii, bucurie,
Arme cu tărie, suflet românesc,
Vis de vitejie, fală şi mândrie,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc!

Rezumat extins la poezia Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie, Mihai Eminescu

„Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie” este o poezie patriotică scrisă de Mihai Eminescu, una dintre cele mai cunoscute și apreciate creații ale sale. Poezia este o declarație de dragoste și respect față de România, țara natală a poetului.

În poezie, Eminescu își exprimă dorința ca România să fie o țară liberă și puternică, cu oameni mândri și demni, care își iubesc țara și se străduiesc să o facă să prospere. El își exprimă dorința de a vedea România înfruntând cu curaj și hotărâre provocările istoriei și de a se ridica la înălțimea destinului său.

Eminescu subliniază importanța tradițiilor și a culturii românești și își exprimă dorința ca acestea să fie păstrate și promovate în mod corespunzător. El subliniază faptul că România are o istorie bogată și o cultură valoroasă, care merită să fie cunoscute și apreciate în întreaga lume.

Poezia se încheie cu o declarație emoționantă de iubire și devoțiune față de România, sugerând că aceasta va rămâne mereu în inima și în gândurile poetului.

Un fapt divers interesant despre poezia „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie” este legat de contextul în care a fost scrisă. Poezia a fost scrisă într-un moment de criză națională, în timpul ocupației austro-ungare, când România se confrunta cu o serie de probleme politice și sociale.

Poezia a devenit un simbol al dorinței de libertate și independență a poporului român și a inspirat multe generații de români în lupta pentru dreptate și democrație. Ea este considerată una dintre cele mai importante opere ale culturii române și universale și a fost tradusă în mai multe limbi străine.

Astfel, poezia „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie” rămâne un exemplu elocvent al angajamentului civic și al iubirii față de țară, exprimând aspirațiile și valorile care au definit lupta pentru libertate și independență a poporului român.


Informații adiționale despre Mihai Eminescu

Vezi toate poeziile lui Mihai Eminescu pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Mihai Eminescu pe Wikipedia în limba Română.

Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat ca fiind cea mai cunoscută și influentă personalitate din literatura română. A publicat un singur volum antum, Poesii, compus din poemele publicate de-a lungul vieții în revista Convorbiri literare a societății Junimea, din care Eminescu făcea parte. Printre operele notabile se numără Luceafărul, Odă (în metru antic) și cele cinci Scrisori (I, II, III, IV și V).