Mihai Eminescu
  • Poezia „Ce e amorul?” este una dintre cele mai cunoscute și apreciate creații ale lui Mihai Eminescu.
  • De-a lungul timpului, poezia a fost interpretată în mai multe moduri, fiind considerată o meditație asupra iubirii și a sensului vieții, dar și o critică la adresa societății și a modului în care aceasta tratează sentimentele și relațiile umane.
  • Poezia a fost tradusă în mai multe limbi străine, cum ar fi engleza, germana, franceza, spaniola sau italiana, fiind apreciată și în afara spațiului cultural românesc.
  • Eminescu a scris poezia „Ce e amorul?” într-un moment dificil al vieții sale, când era afectat de probleme de sănătate și de dificultăți financiare. Este posibil ca această poezie să reflecte starea sa emoțională și să fie o formă de exprimare a suferinței sale.
  • Poezia este cunoscută și pentru utilizarea unor metafore puternice și pentru stilul său poetic distinctiv, care combină elemente romantice și filosofice.
  • În timpul vieții sale, Eminescu a fost considerat unul dintre cei mai importanți poeți români, iar poeziile sale au avut o mare influență asupra literaturii și culturii românești. Astăzi, el este adesea considerat unul dintre cei mai mari poeți ai lumii.

Ce e amorul? E un lung
Prilej pentru durere,
Căci mii de lacrimi nu-i ajung
Şi tot mai multe cere.
De-un semn în treacăt de la ea
El sufletul ţi-l leagă,
Încât să n-o mai poţi uita
Viaţa ta întreagă. 

Dar încă de te-aşteaptă în prag
În umbră de unghere,
De se-ntâlneşte drag cu drag
Cum inima ta cere
Dispar şi ceruri şi pământ
Şi pieptul tău se bate,
Şi totu-atârnă de-un cuvânt
Şoptit pe jumătate.

Te urmăreşte săptămâni
Un pas făcut alene,
O dulce strângere de mâni,
Un tremurat de gene.
Te urmăresc luminători
Ca soarele şi luna,
Şi peste zi de-atâtea ori
Şi noaptea totdeauna.
Căci scris a fost ca viaţa ta
De doru-i să nu-ncapă,
Căci te-a cuprins asemenea
Lianelor din apă.

Rezumat extins la poezia Ce e amorul? de Mihai Eminescu

„Ce e amorul?” este o poezie scrisă de poetul român Mihai Eminescu, care explorează complexitatea și misterul iubirii.

Poezia începe cu o întrebare retorică: „Ce e amorul?” și continuă cu o serie de răspunsuri care încearcă să definească acest concept. Eminescu explorează diferitele fațete ale iubirii, de la aspectele romantice și poetice până la cele mai obscure și tulburătoare.

El descrie dragostea ca fiind o putere divină care îi face pe oameni să se simtă plini de viață și pasiune. Dar în același timp, Eminescu sugerează că dragostea poate fi o experiență dureroasă și că poate să aducă și suferință. El afirmă că iubirea poate fi o „ciumă” care distruge sufletele și care poate să lase în urmă numai „ură și luptă”.

În finalul poeziei, Eminescu afirmă că iubirea este un mister care nu poate fi înțeles pe deplin de către om. El spune că dragostea poate să fie o sursă de inspirație și că poate să aducă lumină în viața noastră, dar că, în același timp, poate să fie și o sursă de întuneric și confuzie.

În concluzie, poezia „Ce e amorul?” este o creație poetică profundă și emoționantă, care explorează complexitatea și misterul iubirii. Eminescu reușește să transmită emoția și intensitatea acestei experiențe într-un mod captivant și expresiv, folosind o limbă poetică bogată și imagini poetice puternice.


Informații adiționale despre Mihai Eminescu

Vezi toate poeziile lui Mihai Eminescu pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Mihai Eminescu pe Wikipedia în limba Română.

Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat ca fiind cea mai cunoscută și influentă personalitate din literatura română. A publicat un singur volum antum, Poesii, compus din poemele publicate de-a lungul vieții în revista Convorbiri literare a societății Junimea, din care Eminescu făcea parte. Printre operele notabile se numără Luceafărul, Odă (în metru antic) și cele cinci Scrisori (I, II, III, IV și V).