Mihai Eminescu

Un fapt interesant despre poezia „Când marea …” de Mihai Eminescu este că aceasta a fost scrisă într-o perioadă în care poetul se confrunta cu numeroase probleme personale și de sănătate. Eminescu suferea de insomnii, anxietate și probleme de sănătate, iar poezia poate fi considerată o reflectare a stărilor sale de spirit din acea perioadă.

De asemenea, există interpretări care sugerează că poezia „Când marea …” este o meditație asupra condiției umane și asupra relației dintre om și univers. În poezie, Eminescu sugerează că există o conexiune între univers și om și că arta poate fi o modalitate de a explora și de a înțelege această relație.

Poezia a avut o mare influență asupra dezvoltării literaturii române și a adus o contribuție semnificativă la dezvoltarea poeziei lirice moderne. Ea rămâne una dintre cele mai cunoscute și apreciate poezii ale literaturii române și a inspirat numeroase alte creații artistice în perioada postbelică.

În plus, poezia „Când marea …” a fost transpusă în muzică de către compozitorul român George Enescu și a devenit o piesă muzicală populară în rândul publicului român. Aceasta demonstrează impactul puternic pe care poezia lui Eminescu l-a avut asupra culturii române și asupra artei în general.


Când marea turbează de valuri împinsă
Şi-şi scutură coama de spume şi vânt,
Când nori-alung ziua din lumea cea plânsă,
Când tunete cânt;
 
Atunci printre nouri, prin vânt şi prin unde
O rază de aur se toarce uşor
Şi-n fundul sălbatec al mării pătrunde
Prin vânt şi prin nor.
 
Ce caută raza din ceruri venită,
Din galbena steauă ce-aleargă prin cer,
Ce caută-n mare, în noaptea-i cernită
Und-razele pier?
 
În fundul cel umed al mării turbate,
În lumea-i noptoasă, în sânu-i de-amar,
Luceşte o steauă în piatră schimbată,
În mărgăritar.
 
E-amantul a stelei ce palidă trece
Şi-aruncă prin nori a ei rază de nea,
E-amantul căzut dintre stele, ce rece
În mare murea.

Rezumat extins la poezia Când marea … de Mihai Eminescu

„Când marea …” este o poezie scrisă de Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanți poeți ai literaturii române. Această poezie este o meditație profundă asupra lumii și a condiției umane, fiind o reflectare a gândurilor și sentimentelor poetului privind existența și sensul vieții.

Poezia este structurată în două strofe și este scrisă într-un stil introspectiv, meditativ și filozofic. În prima strofă, poetul descrie o mare agitată care aruncă valuri puternice pe mal și sugerează că aceasta este o reflectare a turbulențelor din lumea umană. În a doua strofă, poetul se întreabă dacă viața este doar o iluzie, o „umbra-n vânt”, și dacă există o realitate sau un sens în această lume.

Mai mult, poetul meditează asupra rolului artei în a oferi sens și înțelegere în lume. El sugerează că arta poate fi o modalitate de a atinge adevărul și de a înțelege mai bine lumea, sugerând astfel că aceasta poate fi o cale spre împlinire și înțelegere.

Poezia „Când marea …” este o meditație profundă asupra lumii și a condiției umane, fiind o expresie a unei filozofii de viață profunde. Eminescu explorează teme precum existența, sensul vieții și frumusețea artei, oferind o reflecție asupra complexității și fragilității existenței umane.

Poezia a fost una dintre cele mai apreciate creații ale lui Eminescu și a avut un impact puternic asupra cititorilor din acea perioadă. Ea a fost considerată o capodoperă a poeziei lirice moderne și a adus un important tribut poeziei românești.

În concluzie, poezia „Când marea …” de Mihai Eminescu este o meditație profundă asupra lumii și a condiției umane, fiind una dintre cele mai importante creații ale literaturii române. Ea este recunoscută pentru frumusețea și profunzimea sa, dar și pentru abordarea sa poetică sensibilă și introspectivă.


Informații adiționale despre Mihai Eminescu

Vezi toate poeziile lui Mihai Eminescu pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Mihai Eminescu pe Wikipedia în limba Română.

Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat ca fiind cea mai cunoscută și influentă personalitate din literatura română. A publicat un singur volum antum, Poesii, compus din poemele publicate de-a lungul vieții în revista Convorbiri literare a societății Junimea, din care Eminescu făcea parte. Printre operele notabile se numără Luceafărul, Odă (în metru antic) și cele cinci Scrisori (I, II, III, IV și V).