Un fapt interesant despre poezia „Când iarăși glasul” de Mihai Eminescu este că aceasta a fost inclusă pe o placă cu mesajul „Salutări din România” care a fost trimisă în spațiu în 1977 prin intermediul misiunii Voyager 1.
Placa a fost proiectată pentru a transmite un mesaj de pace și prietenie extraterestră și a inclus imagini și sunete reprezentative pentru viața și cultura umană. Printre acestea s-a numărat și poezia „Când iarăși glasul” de Eminescu, care a fost inclusă datorită valorii și popularității sale culturale. Acest fapt demonstrează importanța și influența poeziei lui Eminescu în cultura și istoria României, precum și capacitatea poeziei de a transmite mesaje puternice și universale despre dragoste, frumusețe și efemeritatea vieții.
Când însuşi glasul gândurilor tace,
Mă-ngână cântul unei dulci evlavii –
Atunci te chem; chemarea-mi asculta-vei?
Din neguri reci plutind te vei desface?
Puterea nopţii blând însenina-vei
Cu ochii mari şi purtători de pace?
Răsari din umbra vremilor încoace,
Ca să te văd venind – ca-n vis, aşa vii!
Cobori încet… aproape, mai aproape,
Te pleacă iar zâmbind peste-a mea faţă,
A ta iubire c-un suspin arat-o,
Cu geana ta m-atinge pe pleoape,
Să simt fiorii strângerii în braţe –
Pe veci pierduto, vecinic adorato!
Rezumat extins la poezia Când iarăşi glasul de Mihai Eminescu
„Când iarăși glasul” este o poezie scrisă de Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanți poeți ai literaturii române. Poezia este o meditație asupra dragostei și a frumuseții sale efemere și trecătoare.
În prima strofă, poeta prezintă imaginea iubirii ca pe un cântec dulce, care trece rapid și este ușor de uitat. El subliniază faptul că iubirea este o emoție trecătoare și că trebuie să o trăim cu intensitate și pasiune atunci când o avem.
În a doua strofă, poeta meditează asupra frumuseții și valorii iubirii și afirmă că aceasta este o emoție valoroasă și importantă în viața noastră. El subliniază faptul că iubirea ne face să ne simțim vii și plini de viață și că trebuie să o prețuim și să o apreciem cât timp o avem.
În strofele următoare, poeta continuă să mediteze asupra efemerității iubirii și afirmă că trebuie să fim conștienți de trecătoritatea iubirii și să trăim fiecare moment cu intensitate și pasiune. El subliniază faptul că iubirea este o emoție valoroasă și că trebuie să o prețuim și să o apreciem, chiar dacă este trecătoare.
În final, poeta afirmă că iubirea este o emoție importantă în viața noastră și că trebuie să o prețuim și să o apreciem cât timp o avem. El concluzionează că iubirea poate trece repede, dar amintirea și intensitatea sa rămân cu noi și ne ajută să trăim viața cu mai multă pasiune și intensitate.
Un fapt interesant despre poezia „Când iarăși glasul” este că a fost interpretată de mulți artiști și muzicieni, inclusiv de către compozitorul român George Enescu. Interpretarea sa a piesei a adus poezia la un public mai larg și a demonstrat capacitatea poeziei lui Eminescu de a crea o legătură emoțională puternică cu publicul larg. De asemenea, aceasta a fost considerată una dintre cele mai frumoase și inspiraționale poezii ale lui Eminescu și a rămas un simbol al iubirii și frumuseții în cultura și istoria României.
Informații adiționale despre Mihai Eminescu
Vezi toate poeziile lui Mihai Eminescu pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Mihai Eminescu pe Wikipedia în limba Română.
Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat ca fiind cea mai cunoscută și influentă personalitate din literatura română. A publicat un singur volum antum, Poesii, compus din poemele publicate de-a lungul vieții în revista Convorbiri literare a societății Junimea, din care Eminescu făcea parte. Printre operele notabile se numără Luceafărul, Odă (în metru antic) și cele cinci Scrisori (I, II, III, IV și V).