Grigore Vieru poezii despre copilarie

Poezia „Zmeul şi nunta” de Grigore Vieru este un poem liric ce prezintă o nuntă populară în care intervine un zmeu, simbol al răului și al forțelor malefice, care este învins de curajul și hotărârea tânărului mire.

Printre elementele caracteristice ale poeziei se numără folosirea unui limbaj poetic simplu, dar expresiv, folosirea imaginilor și a simbolurilor pentru a reda trăirile personajelor și atmosfera nunții.

De asemenea, poezia este plină de nostalgia și tradițiile poporului moldovenesc, iar prin intermediul ei, Grigore Vieru a reușit să transmită ideea că puterea iubirii și a curajului poate învinge orice obstacol.


Treceau dincolo Prutul
Numai păsări în zbor.
Numai păsări înot.
Numai
Umbra visătoare şi tristă
A lunii pe valuri trecea.
Şi, dus de vânt,
Dus de vânt,
Dus de vânt,
Zmeul copilăriei
Iscălit cu numele meu
În litere noi, colţuroase,
Aduse de vânt,
Aduse de vânt.
Neamuri din Cot, din Miorcani,
Pe celălalt mal
Deasupra zmeului se aplecau
Citindu-l cu lacrimi în ochi
Ca pe-o scrisoare trimisă
Din cea mai adâncă urgie,
Din iad. Coborau rude
Pe celălalt mal mai apoi
Să asculte muzica
Ce la nunta mea cânta.
Nu au văzut,
Nu au putut desluşi
Chipul miresei.
Poate că nici nu
Existase mireasa cândva.
Poate că era numai
O plăsmuire imaginară a mea,
Albă şi minunată,
Albă şi minunată,
Albă şi minunată.

Rezumat extins la poezia Zmeul şi nunta de Grigore Vieru

Poezia „Zmeul și nunta” este una dintre cele mai cunoscute creații ale poetului Grigore Vieru, în care este evocată o lume fantastică, populată de personaje supranaturale și plină de simboluri.

În poezie, zmeul reprezintă forțele întunericului și ale răului, care caută să împiedice împlinirea iubirii dintre două suflete, simbolizate de mire și mireasă. Cu toate acestea, dragostea lor este atât de puternică încât reușește să învingă toate obstacolele.

În același timp, poezia pune accentul pe valorile tradiționale ale poporului moldovean, precum dragostea, credința și frumusețea naturii.

De asemenea, poezia este scrisă într-o manieră ritmică și muzicală, cu versuri scurte și rimă încrucișată, ceea ce o face ușor de memorat și de recitat.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.