alecu-donici

Una dintre trăsăturile distinctive ale fabulei „Zmeul” este că, spre deosebire de alte fabule, nu are o morală clară și nu trage concluzii evidente. În schimb, își lasă cititorii să reflecteze la modul în care fiecare personaj și-a îndeplinit sau nu obiectivele, precum și la modul în care își gestionează frica și curajul în situații dificile.

De asemenea, fabula „Zmeul” este scrisă într-un stil poetic și plin de imagini puternice, ceea ce o face o lectură plăcută și atrăgătoare.


Un zmeu cu-o coadă lungă şi cu-o zbârnâitoare
De tot răsunătoare,
Văzându-se odată sub nouri ridicat,
La fluturul din vale, acestea au strigat:

– Zburdalnică fiinţă!
Tu, care toată ziua cu-atâta uşurinţă,
Te-alungi tot după flori,
De ce nu cutezi oare să te ridici ca mine,
Să răspândeşti în aer miroase şi fiori?

Mi-e milă, zău, de tine,
Căci în întinsul spaţiu abia te mai zăresc.
– O, nu-ţi mai fie milă, lui fluturul îi zice.
Eu soarta-ţi n-o doresc.

Tu zbori legat,
Eu liber mă desfătez aice
De flori înconjurat.
A ta zbârnâitură e şărlătănerie;
Chiar starea ta atârnă de vânt şi de copii;

În fine, tu eşti jucărie,
Iar eu sunt dintre vii.

Aşa şi între oameni sunt şarlatani, sunt zmei,
Ce zbârnâiesc, se-nalţă cât vântul lor le bate;
Iar cum a lui suflare ori stă, ori se abate,

Ca vântul cad şi ei.

Rezumat extins la fabula Zmeul de Alecu Donici

Fabula „Zmeul” de Alecu Donici este o poveste despre curajul si intelepciunea unui taran care reusesc sa-l invinga pe zmeul, folosindu-se de mijloace simple, dar ingenioase.

In aceasta fabula, zmeul este descris ca un animal fioros, cu coada in flacari si cu ochii rosii ca focul, care terorizeaza oamenii din sat si le fura oile. Tarul isi doreste sa scape de teroarea zmeului si promite o recompensa generoasa oricui ii va aduce capul acestuia.

Un taran sarac si neinsemnat reuseste sa-l invinga pe zmeu prin ingeniozitate si pricepere. El isi construieste o capcana cu un sac in care pune un miel, iar cand zmeul se arunca asupra mielului, taranul il prinde cu ajutorul unui lant si il tine prizonier in curtea sa.

In final, zmeul ii cere taranului sa-l elibereze si ii promite ca nu-l va mai deranja niciodata. Taranul il elibereaza, iar zmeul isi tine promisiunea si se retrage din viata oamenilor.

Aceasta fabula subliniaza faptul ca curajul si priceperea pot fi la fel de eficiente ca si forta brutala atunci cand vine vorba de infruntarea problemelor si ca cele mai simple idei pot fi cele mai ingenioase. De asemenea, fabula transmite un mesaj de intelepciune si de pace, aratand ca, in multe situatii, problemele pot fi rezolvate prin intermediul negocierilor si al intelegerii reciproce.

Informatii aditionale fabule de Alecu Donici

Alecu Donici, sau Alexandru Donici a fost un poet fabulist roman basarabean. Debuteaza cu traduceri din Puschin si Kralov. Donici a avut un deosebit spirit de observatie, criticand in fabulele sale, pe exemplul unor animale, moravurile proaste in societatea umana. In creatia sa sunt populare fabulele: Antereul lui Arvinte, Musca la arat, Racul, Broasca si stiuca, Doi câini.