vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Zimbrul și vulpea” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost inclusă în manualele școlare pentru copii încă din secolul al XIX-lea. Poezia a fost considerată ca o creație literară de referință, care transmite un mesaj moral puternic și care încurajează tinerii să își dezvolte inteligența și ingeniozitatea pentru a depăși obstacolele vieții.

De-a lungul timpului, poezia a fost pusă în scenă și adaptată pentru diverse producții artistice, cum ar fi spectacole de teatru, filme și desene animate. De exemplu, o versiune animată a poeziei a fost realizată în anul 1968 de studioul de animație din Moldova, iar filmul a fost premiat la festivalul de la Annecy.

De asemenea, poezia a fost tradusă în mai multe limbi străine, inclusiv în franceză, engleză și germană, ceea ce a contribuit la promovarea valorilor culturale românești în întreaga lume.

În concluzie, poezia „Zimbrul și vulpea” este o creație literară importantă, care a fost îndrăgită de generații întregi de cititori și care a avut un impact puternic asupra culturii și literaturii românești.


Pe-o pajişte întinsă, cu flori îmbelşugată,
Păştea Zimbrul voios,
Când pe furiş, prin iarbă, o vulpe tupilată
I s-arată şi-i zise cu glas foarte duios:
„O! Zimbrule puternic! o mult slăvite Doamne!
Se poate-a ta mărire să pască pe câmpii,
Supusă, ca noi proştii, la ploile de toamne,
La vânt, la ger, la muşte, l-a iernii vijelii?
Au nu gândeşte oare că-n vremile trecute
S-au prefăcut în Zimbru un falnic Dumnezeu
Că soarele s-ar pierde pe căi necunoscute
De n-ar domni un Zimbru în zodiacul său?
Ah! scumpul meu prietin! dă-mi voie a te duce
Într-un palat de cinste în care neîncetat
Chiar eu cu-a mele labe de hrană-ţi voi aduce,
Şi te-oi feri de duşmani cu-al meu protectorat.”
„Ei! te cunosc, şireată!
Răspunse Zimbrul meu.
Ai râs şi tu o în viaţă o cioară îngâmfată
Şi de atunci, sărmano, tot caş visezi mereu!”

Rezumat extins la poezia Zimbrul şi vulpea de Vasile Alecsandri

„Zimbrul și vulpea” este o poezie scrisă de Vasile Alecsandri, care a fost publicată pentru prima oară în anul 1856. Poezia este una dintre cele mai cunoscute creații ale poetului și este inspirată din folclorul românesc.

Poezia începe cu descrierea unui zimbru, un animal puternic și mândru, care străbate pădurea în căutarea hranei. Însă, în calea sa apare o vulpe, un animal inteligent și viclean, care îl încurcă și încearcă să-l prindă.

În ciuda avantajului său fizic, zimbrul este învins de vulpe datorită inteligenței acesteia, care găsește o strategie ingenioasă pentru a-l păcăli. Astfel, zimbrul rămâne cu coarnele blocate într-un copac, iar vulpea profită de moment pentru a-i smulge blana.

Poezia „Zimbrul și vulpea” este o alegorie a luptei dintre forța fizică și inteligența și ingeniozitatea mintală. Deși zimbrul are puterea și mândria sa, vulpea reușește să-l învingă datorită inteligenței și capacitatății sale de a găsi soluții neașteptate.

Această alegorie a fost adesea interpretată ca o metaforă pentru lupta dintre oamenii puternici și cei inteligenți și pentru importanța inteligenței în atingerea succesului. De asemenea, poezia subliniază faptul că există adesea mai multe modalități de a aborda o problemă și că o soluție ingenioasă poate fi mai eficientă decât o forță brută.

În general, „Zimbrul și vulpea” este o poezie care transmite un mesaj puternic despre importanța inteligenței și a ingeniozității și despre modul în care aceste calități pot fi utilizate pentru a învinge adversitățile și obstacolele din viață.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.

Ce influenta a avut poezia Zimbrul şi vulpea de Vasile Alecsandri

„Poezia ‘Zimbrul şi vulpea’ de Vasile Alecsandri face parte din colecția sa de fabe și basme și a contribuit la promovarea genului în literatura română. Ea a demonstrat abilitatea lui Alecsandri de a crea povești și personaje vii cu mesaje morale, adresându-se unui public mai tânăr. Cu toate acestea, nu a avut o influență semnificativă în literatura română în ansamblu și nu a avut impactul literar sau cultural al altor opere ale autorului.”