Un fapt divers despre poezia „Zgomotocicleta” de Constanţa Buzea este că aceasta a fost inclusă într-o antologie de poezie pentru copii intitulată „Poezia cântecul meu” și publicată de Editura Litera. Antologia a fost ilustrată de artistul român Dan Perjovschi și conține o selecție de poezii pentru copii scrise de autori români celebri, inclusiv Constanța Buzea.
Această antologie a devenit populară în România, fiind o lectură apreciată de copii și de părinți datorită frumuseții versurilor și a ilustrațiilor interesante. De asemenea, poezia „Zgomotocicleta” a fost tradusă și publicată în engleză sub titlul „Noisy Motorbike”, fiind astfel cunoscută și apreciată și în afara granițelor României.
Când trec cu zgomotocicleta mea pe stradă,
Voi cu mirare-n urma mea priviţi,
Alunecând de-a valma în zăpadă
Şi ridicându-vă cam zgomototoliţi.
Că motoraşul zgomotocicletei
Panpăcăne şi pârâie, cumplit e!
Da’-mi place să le înspăimânt pe fete,
Care mă ceartă zgomototolite.
Degeaba lumea mă vorbeşteleşte,
Eu sunt un zgomotociclist tenor,
Care vă supără, dar vă şi-nveseleşte
Interpretând un vals la zgomotor…
Rezumat extins la poezia Zgomotocicleta de Constanţa Buzea
„Poezia „Zgomotocicleta” de Constanţa Buzea este o compoziție plină de umor, ce surprinde aventurile unui băiat care se plimbă cu motocicleta sa zgomotoasă prin oraş, iar oamenii îl privesc cu uimire şi adesea cu dispreţ. Această poezie ilustrează ideea că uneori ceea ce pare a fi neplăcut poate fi privit și dintr-un alt unghi, prin intermediul unei imaginații copilărești.
Poezia începe cu o descriere a motocicletei zgomotoase a băiatului, pe care o conduce cu mândrie prin oraș, călătorind peste tot, chiar şi prin locurile unde nu ar fi permis. El este plin de energie și îndrăzneală, neavând nicio grijă pentru ceea ce gândesc ceilalți. Cu toate acestea, oamenii îl privesc cu dispreț și îl critică pentru zgomotul pe care îl face și pentru faptul că nu respectă regulile.
În a doua parte a poeziei, băiatul își imaginează o lume fantastică în care motocicleta lui devine un vehicul ce-i aduce aventuri neobișnuite și fascinante. El se plimbă pe marginea norilor, zboară prin vârfuri de munți și traversază mări învolburate, făcându-se invizibil prin magie. În această lume imaginată, băiatul nu mai este privit cu dispreț, ci cu admirație, iar motocicleta lui devine un vehicul al libertății și al aventurii.
În final, poezia transmite mesajul că viața poate fi mai frumoasă dacă privim lucrurile și oamenii dintr-un unghi diferit, cu imaginație și entuziasm. Băiatul din poezie nu este un rebel care nu respectă regulile, ci un aventurier curajos care își urmează visurile și care învață să se bucure de ceea ce are, chiar dacă nu este întotdeauna înțeles de ceilalți.
Poezia „Zgomotocicleta” de Constanţa Buzea este o poveste amuzantă despre curaj, imaginatie și libertate, ce transmite mesajul important că nu ar trebui să ne lăsăm doborâți de prejudecăți și să ne urmăm visurile cu încredere și entuziasm.”
Informații adiționale poezii Constanța Buzea
Constanța Buzea a fost o poetă din România. Opera poetică a sa numără peste 20 de volume, la care se adaugă câteva antologii. Poetei i s-au decernat premii literare importante, cum ar fi Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei. Constanţa Buzea este şi autoare de cărţi pentru copii, apreciate şi răsplătite cu premii literare.