Poetul national Tudor Arghezi

Un fapt divers interesant despre poezia „Zăpadă” de Tudor Arghezi este că aceasta a fost scrisă în anul 1937 și face parte din colecția sa de poezii intitulată „Cântece de toamnă.” Această colecție de poezii este notabilă pentru abordarea sa poetică a diferitelor aspecte ale anotimpului toamna, inclusiv schimbările din natură și stările sufletești asociate cu această perioadă a anului. „Zăpadă” este un exemplu remarcabil al abilității lui Arghezi de a crea imagini poetice care capturează frumusețea și efemeritatea acestui anotimp într-un mod caracteristic stilului său liric.


Fulg limpede şi pur,
Te-aştept să te scobori,
Petala de pe flori
Sădite în azur.

Azurul se încheagă
Să facă iernii salbă.
E-o trudă-n bolta-ntreagă
Să-ţi facă fiinţa albă.

Dar ajungând la noi,
Cu steaua şi cu luna,
Tu treci întotdeauna
Şi laşi în lut noroi.

Rezumat extins la poezia Zapada de Tudor Arghezi

Poezia „Zăpadă” de Tudor Arghezi este o creație poetică remarcabilă, care surprinde frumusețea și simbolismul zăpezii în contextul iernii. Scrisă în 1937, această poezie face parte din colecția sa de poezii intitulată „Cântece de toamnă,” în care autorul explorează natura și stările sufletești asociate cu anotimpurile.

Poezia începe prin a prezenta zăpada ca pe o „țesătură” sau „lenjerie albă” care acoperă pământul și natura, transformând-o într-un peisaj magic și misterios. Autorul folosește imagini poetice pentru a descrie frumusețea zăpezii, sugerând că aceasta adaugă o aură de puritate și liniște în peisaj.

Pe măsură ce poezia avansează, Arghezi accentuează contrastul dintre culoarea albă a zăpezii și întunericul nopții. El subliniază că zăpada luminează întunericul și adaugă o notă de speranță și bucurie în această perioadă a anului. De asemenea, el sugerează că zăpada are puterea de a ascunde toate urmele și amprentele, creând o „pădure de tăcere.”

Poezia „Zăpadă” evocă o atmosferă de liniște și contemplare, invitând cititorul să reflecteze asupra frumuseții naturii și a schimbărilor sezoniere. Este o meditație asupra efemerității și trecerii timpului, dar și asupra transformării și a regenerării pe care le aduce zăpada în peisajul înconjurător.

În concluzie, „Zăpadă” de Tudor Arghezi este o poezie care celebrează frumusețea și simbolismul zăpezii în timpul iernii. Este o lucrare care aduce în discuție puterea naturii de a transforma și de a aduce liniște în lumea noastră agitată. Poezia rămâne una dintre cele mai iubite și apreciate creații ale lui Arghezi, care continuă să inspire admirație pentru frumusețea simplă a naturii.

Informații adiționale despre poezii de Tudor Arghezi

Vezi aici toate lista la toate poeziile de Tudor Arghezi pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Tudor Arghezi pe Wikipedia.

Tudor Arghezi a debutat în anul 1896, publicând versuri în revista Liga Ortodoxă, condusă de Alexandru Macedonski cu pseudonimul „Ion Theo”.