alecu-donici

O curiozitate interesantă despre fabula „Vulturul şi albina” este că autorul, Alecu Donici, a fost nu numai poet, scriitor și dramaturg, ci și om de știință și inginer. De-a lungul vieții sale, Donici a realizat o serie de invenții și inovații tehnologice, fiind pasionat de mecanică și matematică. De asemenea, el a fost unul dintre fondatorii Societății Academice din Moldova, care promova educația și dezvoltarea științifică în regiunea respectivă.


O, cât sunt de fericiţi
Cei de soarta lor slăviţi!
Căci ei şi spre fapta mare
Au a slavei îndemnare.
Dar şi cei ce ostenesc
Întru binele obştesc,
Neprivind la răsplătire,
Sunt prea vrednici de cinstire.

Vulturul pe o albină
Au zărit-o în grădină,
La revărsatul de zori,
Bâzâind pe lângă flori.
Şi i-au zis: „O, ticăloasă,
Albină nesăţioasă!
Tu petreci a ta viaţă
Tot pe flori şi pe verdeaţă,
Migăind necontenit
Nu ştiu pentru ce sfârşit.
Dar nici însăţi tu nu ştii
Care-i munca ta cea bună,
Când ca tine mii de mii
Miere la un stup adună.
Iar apoi, ce fericire
Moştenesc eu de la fire!

Cum aripile-mi întind
Şi mă desfătez zburând
Către ceruri, către soare:
De a mea putere mare,
Păsările lumii toate
Fug, s-ascund înspăimântate”.
– Fii tu în veci preaslăvit,
Albina lui au rostit.
Joe să te norocească
Şi anii să-ţi înmulţească.


Iar eu fiind rânduită,
Obştiei să ostenesc,
Mă cunosc prea fericită
Când fagurii îi privesc,
Lucraţi de mii de albine;
Şi ştiu că şi de la mine
Un pic de miere măcar
S-au adus întru bun dar.

Rezumat extins la fabula Vulturul şi albina de Alecu Donici

Fabula „Vulturul şi albina” de Alecu Donici relatează povestea unui vultur care, plimbându-se pe o câmpie, a întâlnit o albină. Vulturul îi spune albinei că este cel mai puternic și mai frumos dintre toți păsările și o îndeamnă să-i aducă câte ceva dulce pentru a-l hrăni. Albina îi răspunde că îi poate aduce miere doar dacă vulturul îi va aduce carne.

Vulturul, convins că va reuși să prindă o pradă mai mare, se îndepărtează zborul și nu mai găsește nimic, așa că se întoarce la albină pentru a primi mierea promisă. Albina îi amintește însă de înțelegerea lor inițială și îi spune că nu poate primi miere fără carne. Vulturul își dă seama că a fost păcălit și pleacă cu coada între picioare.

Această fabulă învață că nu trebuie să ne supraestimăm abilitățile și că nu trebuie să-i judecăm pe alții înainte de a cunoaște cu adevărat situația lor. De asemenea, ne arată că nu ar trebui să fim aroganți și să ne comportăm cu superioritate față de ceilalți.

Informatii aditionale fabule de Alecu Donici

Alecu Donici, sau Alexandru Donici a fost un poet fabulist roman basarabean. Debuteaza cu traduceri din Puschin si Kralov. Donici a avut un deosebit spirit de observatie, criticand in fabulele sale, pe exemplul unor animale, moravurile proaste in societatea umana. In creatia sa sunt populare fabulele: Antereul lui Arvinte, Musca la arat, Racul, Broasca si stiuca, Doi câini.