jean-de-la-fontain-fabule

Un fapt interesant despre fabula „Vulpea și strugurii” de La Fontaine este că aceasta a fost adesea utilizată în reclame și campanii publicitare pentru a transmite un mesaj de renunțare la dorințe neîmplinite sau de găsire a unor alternative mai bune.

De exemplu, în anii ’70, compania de mașini britanică Rover a creat o reclamă care a prezentat un șofer care își dorește să conducă un Rover, dar nu își permite. În cele din urmă, el își găsește fericirea conducând o altă mașină și concluzionează că „Rover-ul nu era chiar atât de bun pe cât credeam”.


Pribeagă şi lihnită
De foame, dă de-o vie
Cu nişte struguri rumeni, frumoşi,
De razachie.

Ciorchinii-s plini şi vulpea,
De sine înţeles,
Ar fi mâncat cu poftă
Şi nici n-ar fi ales…

Dar la-ndemâna labei
O-mpiedică s-ajungă
Până la ei zăbreaua ulucilor, prea lungă,
Şi ghimpii-n care gardul e prins şi împletit;
Ciorchinele-i aproape de bot; s-a tot sucit,
S-a ridicat: se-nţeapă
Şi-i lasă gura apă…

– Ce struguri verzi şi acri, oftează,
Nu-s de teapă!
Şi-s prea cruzi…
Mie, ce-mi place-i gustul de stafidă,
Nu-mi strepezesc eu dinţii cu această aguridă…

Rezumat extins la fabula Vulpea și strugurii de La Fontaine

Fabula „Vulpea și strugurii” de Jean de La Fontaine își are originea într-o fable antică grecească atribuită lui Aesop. În această fabulă, o vulpe flămândă încearcă să ajungă la niște struguri crescuți pe o trestie înaltă, dar nu reușește. Dezamăgită, vulpea pleacă spunând că strugurii sunt prea acri și deci nu merită să îi mănânce.

Această fabulă exemplifică un aspect comun al comportamentului uman, și anume faptul că atunci când nu putem obține ceea ce dorim, încercăm să ne convingem că nu era atât de important sau valoros pe cât credeam.

Într-un mod similar, în fabula lui La Fontaine, o vulpe observă o ciorbă cu struguri într-o grădină și încearcă să ajungă la ea, dar tulpina de viță este prea înaltă pentru ea. Dezamăgită, vulpea își spune că strugurii nu sunt încă copti și deci nu merită să îi mănânce.

Această fabulă poate fi interpretată în mai multe feluri. Pe de o parte, poate fi considerată o critică la adresa celor care sunt prea pretențioși și nu se mulțumesc cu ceea ce au. Pe de altă parte, poate fi o avertizare împotriva prejudecăților și a faptului că oamenii își justifică propriile eșecuri prin găsirea unor scuze sau a altor motive pentru a-și justifica lipsa de acțiune.

Un alt aspect important al acestei fabule este faptul că vulpea reprezintă un personaj care își folosește inteligența pentru a încerca să obțină ceea ce dorește. În final, însă, nu reușește și trebuie să găsească o altă soluție sau să renunțe la ceea ce dorește. Această idee subliniază faptul că uneori chiar și cel mai inteligent sau viclen personaj poate să eșueze sau să se confrunte cu obstacole care nu pot fi depășite.

În general, fabula „Vulpea și strugurii” este considerată una dintre cele mai cunoscute fabule ale lui La Fontaine și este adesea utilizată ca o metaforă pentru oamenii care își creează propriile iluzii și justificări pentru a-și explica propriile eșecuri sau pentru a-și nega nevoile sau dorințele.

Informatii aditionale Jean de la Fontain

Jean de La Fontaine a fost un poet, dramaturg și prozator francez, membru al Academiei Franceze. A rămas cunoscut în istoria literaturii îndeosebi pentru fabulele sale.

Prin intermediul fabulelor, La Fontaine a criticat moravurile sociale din Franța în timpul absolutismului și a demascat cu mult umor și vervă viciile claselor dominante necruțându-l nici pe rege și nici pe curtenii săi, ca în „Greierele și furnica”, „Corbul și vulpea”, „Lupul și mielul” etc. Eroii din fabulele sale, care aparțin lumii animaliere și regnului vegetal, personificând tipuri și caractere, reprezintă diferite aspecte ale vieții sociale din Franța acelui timp.