alecu-donici

Fapte diverse despre fabula „Vulpea şi măgarul” de Alecu Donici:

  • Fabula prezintă o situație comică în care o vulpe înșeală un măgar pentru a obține o cină gratuită. Deși pare simplă, fabula are o morală puternică despre înțelepciune și cum poate fi aceasta folosită pentru a obține ceea ce îți dorești.
  • Alecu Donici este un important poet și fabulist din literatura română, cunoscut în special pentru modul său umoristic de a prezenta teme morale.
  • Fabula „Vulpea și măgarul” a fost publicată pentru prima dată în 1848, în volumul „Fabule sau Pildasii”, și a devenit una dintre cele mai cunoscute și iubite fabule din literatura română.
  • În fabulă, vulpea reprezintă un personaj abil și viclen, care folosește înțelepciunea pentru a obține ceea ce își dorește, în timp ce măgarul este prezentat ca fiind naiv și ușor de păcălit.
  • Moralitatea fabulei este că inteligența și abilitatea de a gândi în mod strategic pot fi mai puternice decât forța fizică sau alte resurse materiale.

– Mintiosule! de unde vii?
O vulpe pe măgar văzând l-au întrebat.
– Drept de la leu, de vrei să ştii;
Am fost să-l văd şi m-am mirat
Cum au slăbit de tare;
Bătrân, neputincios: îţi pare
O fiară foarte de nimică

Acel ce când zbiera,
Tot codrul tremura,
Iar eu muream de frică.
Acum însă mai toţi,
Cu coarne şi cu colţi,
Cum pot îl dojenesc
Şi frica-i răsplătesc.

– Dar tu, eu socotesc că nu-i fi îndrăznit
De leu să te atingi? lui vulpea au vorbit.

– Aşa! măgarul i-au răspuns.
Ba cred că l-au pătruns
Pereche de copite
De mine lui zvârlite.

Şi sufletele mici asemene urmează,
Când pe acei căzuţi din slavă împilează.

Rezumat extins la fabula Vulpea şi măgarul de Alecu Donici

Fabula „Vulpea şi măgarul” de Alecu Donici povesteşte despre o vulpe care îi cere unui măgar să o ia în spate pentru a trece un râu. După ce măgarul o ajută, vulpea îi cere să se scuture de apă și se dă în lături, provocând căderea măgarului în apă.

Măgarul încearcă apoi să se răzbune pe vulpe, dar aceasta îl păcăleşte din nou, cu ajutorul unui câine care imită sunetele unui taur. Măgarul speriat fuge, iar vulpea îi ia pâinea pe care o purta la el.

Moralitatea acestei fabule este că oamenii deştepţi folosesc adesea trucuri pentru a-i înşela pe cei mai puţin prevăzători, astfel încât să obţină beneficii pentru ei înşişi. În plus, fabula arată şi că cei care au încredere prea uşor în alţii pot fi uşor înşelaţi şi înşelaţi.

Informatii aditionale fabule de Alecu Donici

Alecu Donici, sau Alexandru Donici a fost un poet fabulist roman basarabean. Debuteaza cu traduceri din Puschin si Kralov. Donici a avut un deosebit spirit de observatie, criticand in fabulele sale, pe exemplul unor animale, moravurile proaste in societatea umana. In creatia sa sunt populare fabulele: Antereul lui Arvinte, Musca la arat, Racul, Broasca si stiuca, Doi câini.