alecu-donici

Fabula „Vulpea și bursucul” de Alecu Donici este o poveste moralizatoare despre lăcomie și încredere. Personajele principale sunt vulpea și bursucul, care decid să meargă împreună în pădure pentru a găsi hrană.

Vulpea, fiind foarte lăcomă, decide să-l păcălească pe bursuc și să-i ia toată hrana pentru ea. Îi spune bursucului că trebuie să meargă să-și cumpere o pălărie și îl convinge să-i lase toate alimentele în grija ei.

Bursucul, fiind naiv și încrezător, îi dă ascultare vulpii și pleacă să-și cumpere pălăria. Însă, în timp ce bursucul este plecat, vulpea îi mănâncă toată hrana și îi ascunde resturile.

Când bursucul se întoarce și îi cere hrana, vulpea îi spune că un urs i-a luat totul și nu a putut face nimic pentru a-l opri. Bursucul crede minciuna vulpii și rămâne fără hrană.

Moralul poveștii este acela că nu ar trebui să fim prea încrezători în alții și să fim atenți la adevăratele lor intenții. De asemenea, această fabulă ne învață să fim mai puțin lăcomi și să nu căutăm să profiăm de pe urma altora.


– Da dincotro şi unde
Alergi tu aşa iute?

Bursucul întâlnind pe vulpe-au întrebat.
– Oh, dragă cumătre, am dat peste păcat,

Sunt, iată, surghiunită!
Tu ştii că eu am fost în slujbă rânduită
La o găinărie.
Cu trebile ce-aveam, odihna-mi am lăsat,
Şi sănătatea mi-am stricat;
Dar tot eu am căzut în groaznică urgie,
Pe nişte pâri nedovedite,
Precum că luam mite.

Tu singur martor eşti, în adevăr să spui:
De m-ai văzut cumva, măcar cu vreun pui?
– Nu, dragă cumătră; dar când ne întâlneam

Eu cam ades vedeam:
Că tu pe botişor
Aveai şi pufuşor.

Se-ntâmplă şi la noi de vezi
Cum altul, având loc, aşa se tânguieşte,
Încât îţi vine mai să-l crezi
Că abia din leafă se hrăneşte.
Dar astăzi butcă, mâine cai,

De unde oare-i vin? Şi când ar vrea să stai
Să-i faci curată socoteală
Pentru venit şi cheltuială,

N-ai zice ca bursucul că are pufuşor
Pe botişor?

Rezumat extins la fabula Vulpea şi bursucul de Alecu Donici

Fabula „Vulpea şi bursucul” de Alecu Donici își are originea în folclorul românesc. În această poveste, vulpea îi cere bursucului să îi vândă coada sa bogată și pufoasă, deși bursucul nu dorește să o vândă. Cu multă viclenie și înșelătorie, vulpea îi reușește să obțină coada de la bursuc. Însă, în final, vulpea este pedepsită pentru că a fost lacomă și înșelătoare.

Povestea surprinde astfel tema avaritiei și a vicleniei, ilustrând că acestea pot fi pedepsite în cele din urmă. De asemenea, este evidențiată importanța onestității și consecințele acțiunilor noastre în relațiile cu ceilalți.

Această fabulă a fost inclusă în culegerea „Fabule și istorioare pentru copii” de Alecu Donici, publicată în 1840, și a devenit una dintre cele mai cunoscute și apreciate fabule din literatura română.

Informatii aditionale fabule de Alecu Donici

Alecu Donici, sau Alexandru Donici a fost un poet fabulist roman basarabean. Debuteaza cu traduceri din Puschin si Kralov. Donici a avut un deosebit spirit de observatie, criticand in fabulele sale, pe exemplul unor animale, moravurile proaste in societatea umana. In creatia sa sunt populare fabulele: Antereul lui Arvinte, Musca la arat, Racul, Broasca si stiuca, Doi câini.