Grigore-Alexandrescu

Un fapt divers interesant despre fabula „Vulpea liberală” de Grigore Alexandrescu este acela că aceasta a fost inspirată de contextul politic și social din țara sa în timpul secolului al XIX-lea. În acea perioadă, România era o țară dominată de corupție, abuz de putere și influența politică, iar autorul a scris această fabulă pentru a critica aceste probleme și a încuraja oamenii să lupte împotriva lor.

Fabula a fost apreciată pentru mesajul său puternic și a devenit una dintre cele mai populare și iubite lucrări de literatură pentru copii din România. De asemenea, fabula a fost tradusă în mai multe limbi și a avut un impact puternic asupra literaturii pentru copii din întreaga lume.


Vulpea fără-ncetare
Striga în gura mare
Că de când elefantul peste păduri domneşte
Trebile merg la vale şi lumea pătimeşte.
Că este nedreptate
Să va să cheltuiască
Veniturile toate
Pentru masa crăiască.

D-acestea elefantul, cât a luat de ştire,
Temându-se, cu dreptul, de vreo răzvrătire,
Pe iepure la vulpe cu un bilet trimise,
O invită la curte, o-mbrăţişe şi-i zise:
„Am aflat, jupâneasă, că ai mare talent.
Voi să te pui în pâine;
Şi începând de mâine
Îţi dăm cu mulţumire,
Ca un semn de cinstire,
Al găinilor noastre întins departament:
Caută-ţi bine treaba.”

– „Pe seama mea te lasă”,
Răspunse oratorul şi, sărutându-i laba,
Se întoarse acasă.
În ziua viitoare,
Vulpea ca totdeauna veni la adunare;
Dar însă oblojită, pe subt barbă legată,
„Ce ai, de eşti astfel?” o întrebară toate.
„Îmi e rău de aseară, îmi e rău cât se poate,
Şi cu trebile ţării să mă lăsaţi în pace.
Craiul ştie ce face;
El nencetat gândeşte la al obştii folos.
Adio! sânt bolnavă: m-am înecat c-un os.”

Cunosc mulţi liberali, la vorbe ei se-ntrec,
Dar până în sfârşit cu oase se înec.

Rezumat extins la fabula Vulpea liberală de Grigore Alexandrescu

Fabula „Vulpea liberală” de Grigore Alexandrescu este o poveste cu o temă politică, care ne învață despre corupție și despre cum puterea și influența politică pot duce la consecințe neplăcute pentru cei care sunt vulnerabili și fără putere.

În această fabulă, o vulpe și o găină se întâlnesc și încep să discute despre politica din țara lor. Vulpea se descrie drept un politician liberal care susține valorile libertății și dreptății sociale, dar în realitate ea este coruptă și interesată doar de propriul său interes. Vulpea se aliază cu alți politicieni corupți și împreună ei fură bani și folosesc puterea lor pentru a controla populația.

În cele din urmă, găina își dă seama de adevărata natură a vulpii și își dă seama că toate promisiunile sale de a apăra libertatea și dreptatea socială erau doar o mască pentru a-și urmări propriile interese. Găina reușește să își protejeze copiii de a fi vânați și mâncați de vulpe, dar își dă seama că nu poate face nimic pentru a-i proteja de corupția și abuzul de putere politică.

Această fabulă ne învață despre consecințele corupției și ale abuzului de putere politică, precum și despre importanța cinstei și onestității în politică și în viața de zi cu zi. Este important să recunoaștem valorile și abilitățile celorlalți și să nu încercăm să-i înșelăm pentru a obține ceea ce ne dorim. Este de asemenea important să fim conștienți de abuzul de putere politică și să ne luptăm împotriva sa, astfel încât să putem proteja drepturile și libertățile noastre și ale celorlalți.

În concluzie, fabula „Vulpea liberală” de Grigore Alexandrescu ne oferă o lecție importantă despre consecințele corupției și ale abuzului de putere politică și despre importanța cinstei și onestității în politică și în viața de zi cu zi. Această fabulă rămâne relevantă și astăzi, fiind o sursă de inspirație și învățătură pentru cei interesați de politica și guvernarea justă și echitabilă.


Informatii Aditionale despre Grigore Alexandrescu

Grigore AlexandrescuPapagalul şi celelalte păsări. Vezi toate poeziile lui Alexandrescu aici