Grigore Vieru poezii despre copilarie

Fapte diverse despre poezia „Vreme de război” de Grigore Vieru:

  • Poezia a fost scrisă în timpul Războiului din Transnistria (1992), iar autorul a fost un mare promotor al păcii și al unității dintre popoare, încercând să transmită mesajul că războiul nu este o soluție și că oamenii trebuie să se iubească și să se respecte unii pe alții.
  • Poezia pune accent pe drama și durerea războiului, exprimându-se prin metafore puternice și imagini vizuale foarte sugestive, cum ar fi „în sânge și-n flăcări se zbate oamenii”, „plânge mama îndoliată, careși cheamă copiii acasă”, „copiii cei triști se îmbracă în fluturi albi și se duc la ceruri să stea de pază”.
  • Versurile poeziei au fost puse pe muzică și au fost cântate de multe ori de corul „Doina” din Chișinău, transmițând un mesaj de pace și unitate, devenind astfel una dintre cele mai cunoscute și iubite creații ale lui Grigore Vieru.

Ori de câte ori
Vedea un pom înflorit,
Ostaşul acela
Se închina cucernic
Frumuseţii lui albe,
Rugându-se şi cerându-i
Iertare c-a tras în oameni.
„Poate că este
Chiar Dumnezeu
Coborât pe pământ,
Îţi zicea,
Dar nici el chiar
Nu poate opri
Furia umană”.
Soldatul acela
Va ajunge poet
Dacă nu va muri.
Sau va avea mulţi copii.
Pentru că totuna este:
Să vezi lumea poetic, ori
Să creşti mulţi copii.

Rezumat extins la poezia Vreme de război de Grigore Vieru

„Poezia Vreme de război” scrisă de Grigore Vieru este o elegie, o plângere a poetului pentru pierderile suferite în timpul războiului. Autorul își exprimă tristețea și îngrijorarea pentru soarta oamenilor care au pierdut totul în acest conflict, dar și pentru oamenii care continuă să trăiască într-o lume atât de distrusă.

În prima strofă a poeziei, Vieru prezintă peisajul unui oraș distrus de război și descrie cum oamenii își caută printre dărâmături casele și proprietățile pierdute. În următoarele strofe, poetul evocă amintiri ale timpurilor mai bune, când oamenii erau fericiți și trăiau în armonie cu natura.

Cu toate acestea, în prezent, oamenii sunt răniți și pierduți, iar autorul își exprimă compasiunea și mila față de aceștia. El își exprimă și dorința că războiul să se încheie și să existe pace și armonie în lume.

În final, Vieru face apel la omenire să-și găsească calea către pace și să nu mai lupte și să distrugă. El își exprimă dorința de a vedea o lume în care oamenii trăiesc în pace și în armonie cu natura.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.