Poetul national Tudor Arghezi

Un fapt divers interesant despre poezia „Vrabii mamei” de Tudor Arghezi este că aceasta face parte din colecția sa de versuri intitulată „Cântece de adormit copiii”, publicată în 1927. Acest volum este notabil pentru că Arghezi a abordat în el teme specifice copilăriei, poveștile și visele copiilor, oferind o perspectivă poetică și plină de imaginație asupra acestei perioade a vieții. „Vrabii mamei” este una dintre poeziile din acest volum care explorează lumea copilăriei și aduce în discuție amintiri și experiențe legate de această perioadă a vieții.


Plouă pe voi, în arbori adunate …
V-aș apăra și nu știu cum se poate.
Strigați cu toate către cer să stea
Că nu puteți zbura,
Și vă e frig și foame,
Că în april nu sînt țînțari, nici poame.
Unde-aș găsi, vai mie, vai de ele,
O mie de mantale de-o palmă și umbrele ?
Cînd le-a făcut cin’ le-a făcut
S-a dovedit croitor nepriceput.
Uituc de timpuri, fără de-ndoială,
Le-a pus să zboare aproape-n pielea goală.

Rezumat extins la poezia Vrabiile mamii de Tudor Arghezi

Poezia „Vrabii mamei” de Tudor Arghezi este o compoziție poetică care redă povestea unui copil și a vrăbiilor din jurul casei sale, din perspectiva mamei. Este un poem plin de afecțiune și sensibilitate, care explorează legătura specială dintre mamă și copil, precum și conexiunea lor cu natura.

Poezia începe prin prezentarea scenei: un copil care se joacă în jurul casei, iar în apropiere zboară vrăbiile. Autorul descrie cu delicatețe și atenție cum vrăbiile se rotesc în jurul copilului, sugerând un moment plin de frumusețe și bucurie.

În continuare, mama observă acest spectacol și se bucură de fericirea copilului său. Ea percepe vrăbiile ca pe niște ființe misterioase și grațioase, și le atribuie calități umane, sugerând că ele cântă cu inimile lor.

Strofele următoare aduc în discuție impactul acestui moment asupra mamei. Ea se simte profund mișcată de bucuria copilului și de conexiunea lor cu natura. Mama se gândește la trecut și la felul în care, și ea, ca și copil, s-a bucurat de astfel de momente de bucurie și de descoperire în lumea din jur.

În final, autorul exprimă ideea că astfel de experiențe simple și autentice sunt cele care conturează amintiri prețioase în viață. El subliniază legătura profundă dintre mamă și copil, precum și bucuria pe care o aduce natura în inimile oamenilor.

Informații adiționale despre poezii de Tudor Arghezi

Vezi aici toate lista la toate poeziile de Tudor Arghezi pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Tudor Arghezi pe Wikipedia.

Tudor Arghezi a debutat în anul 1896, publicând versuri în revista Liga Ortodoxă, condusă de Alexandru Macedonski cu pseudonimul „Ion Theo”.