vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Voinicul” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost compusă într-o perioadă deosebit de importantă pentru cultura românească, cunoscută sub numele de „epoca pașoptistă”.

În această perioadă, mulți scriitori și poeți au încercat să își redefinească identitatea culturală și națională, sub influența ideilor revoluției franceze și a mișcărilor de eliberare națională din Europa. Poezia „Voinicul” poate fi văzută ca o reflecție a idealurilor romantice ale epocii pașoptiste, care au pus accentul pe libertate, independență și frumusețea naturii.


Cine-i tânăr şi voinic
Iese noaptea la colnic
Fără par, fără nimic,
Fără paloş, nici pistoale,
Numai cu palmele goale!

Cine-i tânăr şi viteaz
Bujori poartă pe obraz
Şi la poteri se arată
Pieptul gol, faţa curată,
Şi cât scoate un cuvânt
Cad neferii la pământ,
Cum se scutur perele,
Perele şi merele.

Rezumat extins la poezia Voinicul de Vasile Alecsandri

Poezia „Voinicul” scrisă de Vasile Alecsandri este o creație lirică care surprinde forța și măreția voinicului, simbol al tineretului și al puterii masculine.

În prima strofă, poetul descrie imaginea voinicului care merge prin câmp, subliniind faptul că acesta este o forță a naturii și că el se află în armonie cu lumea înconjurătoare. El evidențiază astfel puterea și măreția voinicului.

În a doua strofă, Alecsandri folosește o serie de imagini sugestive pentru a descrie frumusețea și însuflețirea voinicului, subliniind faptul că acesta este un simbol al tineretului și al forței masculine.

În următoarea strofă, poetul vorbește despre dorința oamenilor de a fi la fel de puternici și de măreți ca voinicul, subliniind faptul că aceștia își doresc să atingă aceleași înălțimi.

În final, Alecsandri vorbește despre faptul că voinicul este un simbol al libertății și al independenței, subliniind faptul că acesta trăiește în armonie cu natura și cu sinele său.

În concluzie, poezia „Voinicul” este un elogiu adus frumuseții și puterii masculine, simbol al tineretului și al libertății. Vasile Alecsandri reușește să redea într-un mod impresionant și emoționant forța și măreția voinicului și importanța sa în lumea oamenilor.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.