George Cosbuc

Una dintre caracteristicile notabile ale poeziei „Voci din public” de George Coșbuc este reprezentată de criticile aduse de autor la adresa societății timpului său, prin intermediul vocii unui personaj anonim din publicul unui spectacol. Poemul reprezintă un manifest împotriva superficialității și a lipsei de sensibilitate din societatea vremii, care prefera să judece și să râdă de lucrurile superficiale, ignorând frumusețea și importanța adevărată a artei și culturii. Poezia este o pledoarie pentru redescoperirea valorilor autentice și a frumuseții sincere, prin depășirea ipocriziei și a superficialității în favoarea sensibilității și a simțirii profunde.


Iar omul în lume se naşte
Cuminte-ori netot,
Şi scopul său ultim: să caşte.
Trudit că vieţii nu poate
Să-i afle menirea şi rostul,
Cumintele cască; iar prostul
Stă gură căscată la toate –
Şi-atâta e tot

Rezumat extins la poezia Voci din public de George Coşbuc

„Voci din public” este o poezie satirică scrisă de George Coşbuc, în care autorul ironizează obiceiul unora de a interveni cu sugestii sau opinii în timpul spectacolelor publice, mai ales teatrale.

Poezia este compusă din două părţi, prima fiind o descriere a publicului şi a comportamentului acestuia, iar a doua fiind o replică a unui actor către un spectator care îi dă sfaturi cu privire la jocul său scenic.

În prima parte, Coşbuc descrie publicul ca fiind alcătuit din indivizi care nu vin la teatru pentru a urmări spectacolul, ci pentru a se face văzuţi şi a-i arăta altora că sunt prezenţi acolo. Autorul evidenţiază comportamentul agitat al acestora, care se mişcă, vorbesc şi râd fără să ţină cont de faptul că îi deranjează pe cei din jur.

În a doua parte, actorul din piesă îi răspunde spectatorului care îi dă sfaturi că nu are nevoie de lecţii de interpretare şi că poate să îşi vadă de treaba sa. Replicile actorului sunt pline de ironie şi subliniază faptul că publicul ar trebui să se comporte într-un mod mai respectuos şi să lase artiştii să îşi facă treaba.

În final, poezia conţine o morală, şi anume că un spectator nu ar trebui să încerce să se impună şi să îşi dea cu părerea în timpul unui spectacol, ci ar trebui să aibă respect pentru munca şi talentul artiştilor şi să se bucure de ceea ce vede fără să încerce să îşi facă remarcată prezenţa.

Informații adiționale despre poezii de George Coșbuc

George Coșbuc închină fiecărui anotimp măcar câte o poezie (Noapte de varăVaraÎn miezul veriiIarna pe uliță). Coșbuc a păstrat spiritul autentic românesc în balade, prin prezentarea momentelor nunții (Nunta Zamfirei) sau prin viziunea asupra morții (Moartea lui Fulger). 

Aflati mai mult despre George Coșbuc pe Wikipedia

Ce influenta a avut poezia Voci din public de George Coşbuc

Poezia „Voci din public” de George Coșbuc a avut o influență semnificativă în literatura română prin modul său de abordare a satirii sociale și politice. Coșbuc a fost cunoscut pentru abilitatea sa de a critica cu umor și acuitate problemele societății românești din epoca sa.

Influența sa poate să fie văzută în modul în care a deschis calea pentru alți scriitori și satiricieni să exploreze și să critice aspectele negative ale societății, făcând-o cu inteligență și cu umor. Poetul a fost un critic vocal al corupției, injustiției sociale și a altor probleme contemporane, și a folosit poezia sa pentru a aduce aceste probleme în atenția publicului.

Poezia „Voci din public” și alte lucrări similare ale lui George Coșbuc au contribuit la dezvoltarea unui gen literar distinct în literatura română, acela al satirei sociale și politice. Aceste lucrări au continuat să inspire și să influențeze scriitorii și jurnaliștii din România în eforturile lor de a aduce în discuție problemele sociale și politice ale societății.