vasile-alecsandri

Fapte diverse despre poezia „Visurile” de Vasile Alecsandri:

  • Poemul „Visurile” a fost publicat pentru prima dată în anul 1844 în revista „Dacia Literară”.
  • Această poezie este una dintre cele mai cunoscute creații ale lui Alecsandri, fiind inclusă în majoritatea antologiilor de poezie românească.
  • Poemul este compus din trei strofe, fiecare cu câte patru versuri, și are o formă fixă de rondeau.
  • Poezia vorbește despre puterea viselor de a învinge greutățile și de a aduce fericirea în viață, chiar și atunci când realitatea este dură și necruțătoare.
  • Mesajul pozitiv al poeziei și calitatea sa poetică i-au adus popularitate lui Alecsandri încă din timpul vieții, dar și în perioada modernă.

Scumpă, albă lăcrimioară!
Vezi tu roua de pe flori
Cum luceşte ş-apoi zboară
De se schimbă-n negri nori?
 
Astfel gingaşa lucire
Din ochi dulci, veselitori,
Trist în lacrimi de mâhnire
Se preface-adeseori!
 
Câte inimi înflorite
La lumină vesel zbor,
Şi deodată vestejite
Fără vreme cad si mor!
 
Câte visuri de iubire,
Dulci a inimii comori,
Trec, se sting ca nălucire
Şi ca fulgeri trecători!
 
Asta-i legea crudei soarte,
Lege făr’ de mângâieri!
Azi e viaţă, mâni e moarte,
Azi plăcere, mâni dureri!
 
Fericit care-mplineşte
Visul său pe-acest pământ!
Fericit care iubeşte
Pân-a nu cădea-n mormânt!
 
Căci iubirea din junie
Schimbă lumea-n vesel rai,
Şi cu sufletul reînvie
In cerescul dulce plai!

Rezumat extins la poezia Visurile de Vasile Alecsandri

Poezia „Visurile” de Vasile Alecsandri este o creație romantică, în care poetul își exprimă trăirile interioare și stările sufletești. Poezia are un caracter contemplativ, fiind scrisă într-un ton melancolic, cu accente de nostalgie și dorință.

În poem, poetul își îndreaptă privirea spre lumea viselor, în care se regăsesc amintiri, dorințe, idealuri și fantezii. Această lume este descrisă ca fiind un spațiu al libertății, al imaginației și al frumuseții, unde timpul și spațiul nu mai au o importanță reală. Poetul se bucură de această lume a viselor și se simte eliberat de griji și problemele cotidiene.

În finalul poeziei, poetul își exprimă dorința de a fi mereu legat de lumea viselor, de a trăi mereu în această lume ideală și de a nu fi nevoit să se întoarcă la realitatea cotidiană.

Poezia „Visurile” reprezintă un exemplu de creație romantică, care pune accentul pe subiectivitatea și introspecția autorului, exprimând trăirile și stările sufletești într-o manieră sensibilă și poetică.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.