George Cosbuc

Un fapt interesant despre poezia „Vine ploaia” de George Coșbuc este că aceasta a fost scrisă în anul 1895, când autorul avea doar 25 de ani. Poetul a fost inspirat de frumusețea și de importanța ploii în viața oamenilor și a naturii, și a ales să descrie acest fenomen natural într-un mod simplu și accesibil, astfel încât să poată fi înțeles de toată lumea.


Vine ploaia! Las’ să vie!
Da, ce-i bună ploaia ştie,
Iarba arsă din câmpie
Las’ să vie! Las’ să vie!
 
Vine ploaia bine-mi pare
În gradina am o floare
Ploaia mi-o va creşte mare
Vine ploaia! Bine-mi pare!
 
Vine ploaia, bine face!
Spicul plin de-acum se coace!
Spicului răcoarea-i place!
Vine ploaia, bine face!

Rezumat la poezia Vine ploaia de George Coşbuc

Poezia „Vine ploaia” de George Coșbuc este o descriere poetică a fenomenului natural al ploii și a efectelor sale asupra naturii și a oamenilor.

Poezia începe prin a descrie o zi caldă de vară, când solul și natura au nevoie de apă. În continuare, autorul descrie cu o mare simțire cum apar norii și cum se adună în cer, iar ploaia începe să cadă cu forță. El descrie cum ploaia învie natura și face ca plantele să crească și să se dezvolte, iar animalele se bucură de răcorirea adusă de ploaie.

De asemenea, autorul descrie cum ploaia aduce speranța și bucuria oamenilor, mai ales celor care trăiesc în zonele agricole. El subliniază importanța ploii pentru agricultură și pentru viața umană, sugerând că acest fenomen natural este un dar al naturii.

În final, poezia se încheie cu o invitație a autorului către cititor de a se bucura de frumusețea și de puterea ploii, sugerând că acest fenomen natural este un motiv de uimire și de admirație pentru oameni.

În concluzie, poezia este o descriere poetică a ploii și a efectelor sale asupra naturii și a oamenilor, subliniind importanța și frumusețea acestui fenomen natural.

Informații adiționale despre poezii de George Coșbuc

George Coșbuc închină fiecărui anotimp măcar câte o poezie (Noapte de varăVaraÎn miezul veriiIarna pe uliță). Coșbuc a păstrat spiritul autentic românesc în balade, prin prezentarea momentelor nunții (Nunta Zamfirei) sau prin viziunea asupra morții (Moartea lui Fulger). 

Aflati mai mult despre George Coșbuc pe Wikipedia