vasile-alecsandri

Poezia „Vezi tu vulturul…” de Vasile Alecsandri este una dintre cele mai cunoscute poezii ale poetului român și a fost compusă în anul 1861. Poemul face parte din ciclul „Doinei” din volumul „Doine și Lăcrimioare” și este o alegorie a luptei pentru independența țării, în special în contextul revoluției de la 1848. Poezia este remarcabilă pentru limbajul său sugestiv și expresiv și pentru modul în care descrie idealul de libertate și independență al poporului român.


Vezi tu vulturul falnic, o! scumpa mea iubită,
Cum saltă, se ridică şi zboară către nori?
Aşa sufletu-mi vesel în faţa ta slăvită
Se-nalţă către ceruri, plutind în dulci fiori.
 
Vezi printr-a nopţii stele ce rază luminoasă
Revarsă-n a sa cale luceafărul ceresc?
Aşa când vii, iubito, cu inima voioasă,
De gingaşă simţire aşa ochii-mi lucesc!
 
Auzi tu glasul tainic ce cântă-n miez de noapte
Şi prin văzduh pluteşte cu-a florilor miros?
Aşa răsună-n mine melodioase şoapte
Când sufletu-mi te simte, îngerul meu frumos!
 
Căci vulturului cerul a dat aripi’ să zboare,
Şi stelelor lumină, şi nopţilor suspin,
Iar ţie ţi-a dat farmec, plăceri încântătoare.
Şi mie mi-a dat suflet ca ţie să-l închin!

Rezumat extins la poezia Vezi tu vulturul… de Vasile Alecsandri

Poezia „Vezi tu vulturul…” este una din cele mai cunoscute creații ale lui Vasile Alecsandri, publicată pentru prima dată în anul 1873. Ea exprimă dorința autorului de a vedea națiunea română să se ridice și să atingă măreția vulturului, care este considerat un simbol al puterii și libertății.

În prima parte a poeziei, Alecsandri descrie cu mândrie frumusețea naturii și a tradițiilor românești, iar în a doua parte exprimă tristețea sa pentru starea de sărăcie și neputință a poporului român. El își exprimă speranța că odată cu trecerea timpului și cu munca asiduă a românilor, națiunea va reuși să se ridice și să devină la fel de puternică și de liberă ca și vulturul.

Poezia este o mărturie a dragostei lui Alecsandri pentru țara sa și pentru cultura românească, și transmite un mesaj de speranță și de dorință de progres pentru națiunea română.

Este important de menționat faptul că poezia a fost compusă în perioada în care România se afla sub ocupația Imperiului Austro-Ungar, iar sentimentul de iubire față de patrie și de dorință de libertate era puternic resimțit de mulți români.

În plus, poezia a fost pusă în versuri muzicale de mai mulți compozitori români, printre care George Enescu și Grigore Leșe, și a devenit un imn pentru mulți români care își doresc să-și exprime iubirea față de țara lor.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.