Un fapt interesant despre poezia „Veveriţa” de Grigore Vieru este că aceasta a fost transpusă într-o melodie, interpretată de către actorul și cântărețul Valeriu Găină, pe muzica compusă de Alexandru Cucu. Această adaptare muzicală a poeziei a devenit populară în rândul copiilor și a fost inclusă în numeroase spectacole și programe educaționale pentru copii.
De asemenea, poezia „Veveriţa” a fost tradusă în diferite limbi străine, cum ar fi engleza, franceza, spaniola și germana, și a fost inclusă în diverse antologii și culegeri de poezie pentru copii.
O altă curiozitate legată de poezia „Veveriţa” este legată de faptul că Grigore Vieru a dedicat această poezie copiilor, însă de-a lungul carierei sale literare, a scris multe alte poezii cu același scop educativ și ludic, care au fost apreciate de publicul tânăr. În acest fel, Vieru a devenit unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți autori de literatură pentru copii din spațiul românesc.
În final, poezia „Veveriţa” rămâne una dintre cele mai reprezentative creații ale lui Grigore Vieru, care transmite un mesaj de frumusețe și sensibilitate, inspirând atât copiii, cât și adulții să își descopere latura jucăușă și aventuroasă.
Veveriţa a visat
Hop, hop, hop!
Că pe stele a zburat,
Hop, hop, hop!
Că zbura din stea în stea,
Hop, hop, hop!
Şi alune nu găsea
Hop, hop, hop!
Tot sărind aşa c-un coş,
Vai, vai, vai!
A căzut din cetini jos,
Vai, vai, vai!
Rezumat extins la poezia Veveriţa de Grigore Vieru
Poezia „Veveriţa” este o creație a poetului Grigore Vieru, publicată în anul 1964 în culegerea de versuri „Clopotele verii”. Este o poezie adresată copiilor, care descrie aventurile unei veverițe jucăușe și vioaie, care aleargă prin pădure și se hrănește cu nuci.
Poezia începe prin a descrie veverița cum aleargă pe crengile copacilor și cum își face căsuță într-un cuib. Apoi, autorul descrie hrana preferată a veveriței, nucile, pe care aceasta le strânge cu grijă înainte de iarnă. În final, autorul sugerează că veverița este o mică creatură isteață și jucăușă, care trăiește în natură și ne bucură cu prezența sa.
Poezia „Veveriţa” este o poezie de o frumusețe simplă, care transmite mesajul că trebuie să avem grijă de natură și de animalele sălbatice, pentru a ne putea bucura de frumusețea lor și pentru a ne păstra echilibrul ecologic. Poezia a fost apreciată în special de copii, fiind o creație ludică și educativă, care îi învață să aprecieze frumusețea naturii și să aibă grijă de animale.
Un fapt interesant despre poezia „Veveriţa” este că a fost adaptată într-un spectacol de teatru pentru copii. Spectacolul, intitulat „Povestea Veveriței”, a fost regizat de Valentina Gîncu și a fost interpretat de actorii Teatrului Municipal „Eugene Ionesco” din Chișinău, Republica Moldova. Acest spectacol a devenit foarte popular printre copii, datorită povestirii jucăușe și a mesajului educativ al operei lui Grigore Vieru.
Informatii aditionale despre Grigore Vieru
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.
Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.