alecu-donici

Alecu Donici este considerat unul dintre cei mai importanți scriitori și poeți români ai secolului al XIX-lea. Acesta a scris numeroase fabule, iar fabula „Veverița” este una dintre cele mai cunoscute și iubite.

În această fabulă, Donici prezintă aventurile unei veverițe care a căzut în cursa unei pisici. În loc să își piardă speranța, veverița își folosește istețimea pentru a-și salva viața și a scăpa de pericole.

Această fabulă învață cititorii să fie atenți și să folosească creativitatea și inteligența în fața dificultăților, în loc să cedeze în fața lor.


Veveriţa cu crenguţa
De mulţi ani slujea la leu;
Slujba cere stăruinţă
Şi este lucru cam greu
A fi deştept, cu simţire,
Ş-a întâmpina ades
Capricii care din fire
Au acei mari mai ales.


Nu ştiu dar, cu ce purtare,
Cu ce chip prea nimerit
Veveriţa cinste mare
De la leu au dobândit
Ş-au luat făgăduinţă
Că din dările ce vin
Îi va da spre cunoştinţă
Un car de alune plin.


Făgăduinţa îi bună,
Numai nu aduce saţ;
Şi la auz ea răsună
Cuvânt aspru: mai răbdaţi!
Veveriţa-n ascultare
Rânjea dinţii lăcrimând
Şi din ochi clipea cu jale,

Pururea la slujbă stând;
Când neamurile ei toate
Ici-cole pe crengi sălta
Şi întru alune coapte
Gustul său îşi desfăta.
Vremea trece, vremea zboară;
Veveriţa au slăbit
Şi de a slujbei povară
Lepădare au pornit.


Leul fără prelungire
Demision ei au dat,
Însoţit de mulţumire
Şi de carul încărcat
Cu preafrumoase alune;
Dar puteţi să socotiţi,
Acum ele ce sunt bune
Veveriţei fără dinţi.

Rezumat extins la fabula Veveriţa de Alecu Donici

Fabula „Veverița” de Alecu Donici își are originea într-un basm popular rusesc și urmărește povestea unei veverițe care își pierde coada și este nevoită să găsească o soluție pentru a o înlocui.

În încercarea ei de a-și găsi o coadă nouă, veverița întâlnește diferite animale, care îi oferă diverse soluții – un porumbel îi sugerează să-și facă o coadă din pene, un șarpe îi sugerează să-și facă o coadă din șarpele său, iar o broască îi sugerează să-și facă o coadă dintr-un fir de papură. Însă toate aceste soluții se dovedesc a fi înșelătoare, iar veverița rămâne fără coadă.

În cele din urmă, veverița ajunge la o maimuță înțeleaptă, care îi sugerează să-și facă o coadă din părul unui cal. Veverița urmează sfatul maimuței și își găsește astfel o soluție pentru problema sa.

Moralul fabulei este acela că este important să cerem sfaturi de la cei mai înțelepți decât noi și să nu credem în soluțiile facile și înșelătoare.

Informatii aditionale fabule de Alecu Donici

Alecu Donici, sau Alexandru Donici a fost un poet fabulist roman basarabean. Debuteaza cu traduceri din Puschin si Kralov. Donici a avut un deosebit spirit de observatie, criticand in fabulele sale, pe exemplul unor animale, moravurile proaste in societatea umana. In creatia sa sunt populare fabulele: Antereul lui Arvinte, Musca la arat, Racul, Broasca si stiuca, Doi câini.