George Cosbuc

George Coşbuc este unul dintre cei mai importanţi poeţi ai literaturii române, activ în perioada de început a secolului XX. Poezia „Vestitorii primăverii” este un exemplu clasic al liricii sale, reprezentativă pentru lumea rurală şi pentru aprecierea valorilor autentice.

În poezie, Coşbuc descrie venirea primăverii prin intermediul câtorva personaje-cheie: ciocârliile, cucul şi greierul. Fiecare dintre acestea este prezentat cu o descriere minuţioasă a comportamentului său, a sunetelor pe care le emite şi a efectelor pe care le are asupra naturii.

Poezia este un elogiu adus frumuseţii naturii şi a ciclului anotimpurilor, precum şi o apreciere a valorilor simple şi autentice ale vieţii de la ţară. Ea reprezintă o continuare a tradiţiei poeziei populare româneşti, dar aduce şi o notă personală, prin intermediul imaginilor şi a simbolismului utilizat de către autor.


Dintr-alte ţări, de soare pline,
Pe unde-aţi fost şi voi străine,
Veniţi, dragi păsări, înapoi
Veniţi cu bine!
De frunze şi de cântec goi,
Plâng codrii cei lipsiţi de voi.
 
În zarea cea de veci albastră
Nu v-a prins dragostea sihastră
De ceea ce-aţi lăsat? Nu v-a fost dor
De ţara voastră?
N-aţi plâns văzând cum trece-n zbor
Spre miazănoapte nor de nor?
 
Voi aţi cântat cu glas fierbinte
Naturii calde imnuri sfinte,
Ori doine dragi, când v-aţi adus
De noi aminte!
Străinilor voi nu le-aţi spus
Că doine ca a noastre nu-s?
 
Şi-acum veniţi cu drag în ţară!
Voi revedeţi câmpia iară,
Şi cuiburile voastre-n crâng!
E vară, vară!
Aş vrea la suflet să vă strâng,
Să râd de fericit, să plâng!
 
Cu voi vin florile-n câmpie
Şi nopţile cu poezie
Şi vânturi line, calde ploi
Şi veselie.
Voi toate le luaţi cu voi
Şi iar le-aduceţi înapoi!

Rezumat extins la poezia Vestitorii primăverii de George Coşbuc

„Poezia Vestitorii primăverii” de George Coșbuc este o creație literară care celebrează venirea primăverii și a întoarcerii naturii la viață. Poezia este structurată în trei strofe, fiecare descriind semnele vizibile ale venirii primăverii, începând cu topirea zăpezii, încălzirea vremii și până la înflorirea naturii.

În prima strofă, autorul descrie cum zăpada începe să se topească și cum pământul este eliberat de sub ea. Acesta observă apariția primelor flori și descrie cum acestea sunt încă fragile, dar pline de speranță. În cea de-a doua strofă, Coșbuc descrie cum temperatura începe să crească și cum animalele își reiau activitățile. În a treia strofă, autorul se bucură de începutul primăverii și subliniază că ea este un simbol al renașterii și al speranței.

Poezia este scrisă într-un stil simplu și expresiv, iar limbajul utilizat este accesibil și plin de culoare. Autorul folosește metafore și personificări pentru a crea o imagine vie și plină de viață a naturii care începe să se trezească la viață.

Pe lângă simbolismul primăverii și al speranței, poezia abordează și tema efemerității vieții și a ciclurilor naturii. Autorul subliniază că totul trece și că natura își continuă ciclurile de moarte și renaștere, iar aceasta este o lecție importantă pentru toți cei care citesc poezia.

În concluzie, „Vestitorii primăverii” este o poezie optimistă și plină de speranță, care celebrează venirea primăverii și simbolismul acesteia în natură și viața umană.

Informații adiționale despre poezii de George Coșbuc

George Coșbuc închină fiecărui anotimp măcar câte o poezie (Noapte de varăVaraÎn miezul veriiIarna pe uliță). Coșbuc a păstrat spiritul autentic românesc în balade, prin prezentarea momentelor nunții (Nunta Zamfirei) sau prin viziunea asupra morții (Moartea lui Fulger). 

Aflati mai mult despre George Coșbuc pe Wikipedia