George Toparceanu

Poezia „Vecin” de George Topârceanu este o satiră care explorează lumea vecinilor și a relațiilor dintre aceștia. Prin intermediul unui narator ironic și cu un umor subtil, poezia își ridiculizează personajele, arătând ipocrizia și superficialitatea acestora.

Într-o manieră comică, poetul descrie vecinii ca fiind persoane care își fac griji doar pentru aparențe, dar nu pentru adevăratele probleme ale vieții. De asemenea, ei sunt portretizați ca fiind foarte curioși și iubitori de zvonuri și scandaluri.

Poezia sugerează că relațiile de vecinătate pot fi uneori frustrante și enervante, dar și amuzante, în special când sunt privite cu un ochi critic și umoristic.


Mă cerţi mereu, dar nu sunt eu de vină,
Ci numai ochii, – ochii tăi, vecină, –
Că ţi-am făcut potecă prin grădină…

Adeseori tu laşi la geamuri storul,
Şi uşa ta e-nchisă cu zăvorul,
Dar tot mai viu s-aprinde-n mine dorul!

Şi tot mai des mă poartă necuratul
Spre zâmbetul din ochii tăi, cu sfatul
Pe care-l ţin ispita şi păcatul.

De dorul tău, de dragul suferinţei,
Când amăgit mi-oi pierde rostul minţii, –
Tu vrei să-mi las şi fraţii, şi părinţii?

Să leg acum ce nu se mai dezleagă,
Să ispăşesc viaţa mea întreagă
Păcatul greu că mi-eşti atât de dragă?

Decât să fug cu tine-n largă lume,
Ori singur eu, să nu-ţi mai ştiu de nume, –
Mai bine-mpacă-mi dragostea cu glume.

Zâmbind să-mi vindeci inima rănită,
Păstrează calda ochilor ispită,
Dar nu mai ţine uşa zăvorâtă!

Că tu ţi-nconjuri viaţa cu zăvoare
Şi clipele de-acum le laşi să zboare,
Când duclea tinereţe-i trecătoare…

De ce nu vrei să laşi în prag veşmântul
De datini grele ce-mi ucid avântul,
Că nu ne-ar şti nici vântul, nici pământul!

Când umbra nopţii cade peste vale,
Tu să m-aştepţi în pragul casei tale,
C-un văl uşor pe umerele goale.

Să vin, când luna nopţilor măiestre,
Frumoasă ca o fată fără zestre, –
Se uită lung şi tainic prin ferestre…

Rezumat extins la poezia Vecin de George Topârceanu

„Vecin” este o poezie a lui George Topârceanu, care surprinde o relație tensionată între două familii vecine, generate de diferite motive, printre care, poziționarea în societate, averea și comportamentul. Naratorul oferă o descriere detaliată a casei și a membrilor ambelor familii, precum și a sentimentelor și trăirilor acestora. În final, naratorul ajunge la concluzia că, în ciuda diferențelor, toți suntem asemenea și că ar trebui să trăim împreună în pace și armonie.

Poezia are o structură clasică, fiind compusă din patru strofe de câte patru versuri fiecare, având o rimă specifică (ABCB). De asemenea, există o serie de figuri de stil folosite în poezie, cum ar fi personificarea, metafora și aliterația, care contribuie la conturarea atmosferei și la accentuarea mesajului transmis.

Prima strofă descrie casa și membrii familiei mai bogate, care sunt descriși cu o oarecare superioritate. A doua strofă se concentrează pe cealaltă familie, prezentându-i ca fiind mai săraci și cu un comportament mai puțin respectabil. În a treia strofă, naratorul descrie tensiunea dintre cele două familii și sentimentele pe care le nutresc unii față de ceilalți. În sfârșit, în ultima strofă, naratorul îndeamnă la toleranță și înțelegere, subliniind ideea că toți suntem oameni și trebuie să ne tratăm reciproc cu respect și compasiune.

În general, poezia abordează tema relațiilor interumane și a dificultăților de comunicare și înțelegere dintre oameni, dar și a necesității de a depăși diferențele și de a ne accepta unii pe alții.

Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu

Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.

Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.