Alexandru-Macedonski

Un fapt interesant despre poezia „Vasul” de Alexandru Macedonski este că a fost inclusă într-un ciclu de poeme intitulat „Cartea de aur”, care a fost publicat pentru prima dată în anul 1899. Acest ciclu a fost una dintre cele mai importante și mai cunoscute lucrări ale lui Macedonski și a fost apreciat atât pentru calitatea sa literară, cât și pentru forța și originalitatea sa artistică.

De asemenea, poezia „Vasul” a fost citată și discutată în numeroase alte opere literare, precum romanul „Casa din strada Sirenelor” de Mircea Eliade, unde este menționată în contextul unei discuții despre filozofia vieții.

Poezia a fost, de asemenea, adaptată și pusă în scenă în diverse spectacole de teatru și concerte de muzică clasică, fapt care demonstrează impactul puternic pe care aceasta l-a avut în cultura română și în estetica artistică.

În general, poezia „Vasul” este considerată o capodoperă a literaturii române și a fost adesea interpretată ca fiind o alegorie asupra destinului uman și a căutării sensului existenței. Stilul său poetic unic și originalitatea sa artistică au avut un impact semnificativ asupra literaturii și culturii românești, influențând generații întregi de scriitori și artiști.


Vasul e de aur virgin scânteiat cu plăci de nacru,
Încrustat cu pietre scumpe, zvelt, dar trainic ca un bronz;
Şi, cuprindă ambrozie sau poşircă de vin acru,
Dea beţia dezmăţării sau extazul unui bonz,
Vasul e de aur virgin, sculptural, sublim şi sacru.

Floare-aproape nereală se înalţă hieratic,
O splendoare ca de soare răspândeşte împrejur,
Magistral şi rece vecinic, deşi viu ca un jeratic,
Nu e simţ sub al său farmec să-i mai poată fi sperjur…
Floare-aproape nereală se înalţă hieratic.

Gestul lui e o minune, gura lui, rubin şi perle,
Corpul tot, plasticitatea unor zile ce s-au dus,
În gâtleju-i paseri rare se îngână-ncet cu merle,
Ş-orice limbă amuţeşte, ş-orice suflet e sedus…
Gestul lui e o minune, gura lui, rubin şi perle.

Să bei viaţa-n el e dulce sau să bei sleirea forţei…
Dar ascundă sau Tenedos, sau otravă şi puroi,
Chio roşu, sau miresme, — meargă tot în voia sorţii, —
Când e vasul de-aur virgin… moralistul e greoi,
Şi în fond se bea tot viaţă chiar când bei balsamul morţii.

Rezumat extins la poezia Vasul de Alexandru Macedonski

„Vasul” de Alexandru Macedonski este o poezie metafizică care explorează tema vieții și a destinului uman. Poezia începe cu descrierea unei nave care navighează pe oceanul vieții, în căutarea unui port sigur și a unui sens în existența sa.

Autorul folosește metafore pentru a sugera fragilitatea și incertitudinea existenței umane, comparând viața cu un vas fragil care este în pericol să se scufunde în valurile vieții. El subliniază vulnerabilitatea și neputința umană și sugerează că destinul omului este nesigur și instabil.

În continuare, autorul subliniază importanța spiritualității și a transcendenței în căutarea sensului vieții. El sugerează că, la fel cum un vas are nevoie de un căpitan care să-l conducă în siguranță, așa și omul are nevoie de un ghid spiritual care să-l îndrume în căutarea adevărului și a sensului existenței sale.

Autorul își exprimă apoi admirația pentru poeții și filozofii care au căutat să exploreze misterele vieții și să găsească răspunsuri la întrebările esențiale ale existenței umane. El subliniază importanța gândirii filozofice și sugerează că aceasta poate fi un instrument important în căutarea sensului și a adevărului.

În final, autorul sugerează că viața este o călătorie plină de incertitudine și căutări, dar că aceasta poate fi înțeleasă și însuflețită de către cei care caută să exploreze misterele și semnificațiile profunde ale existenței umane.

În concluzie, „Vasul” este o poezie metafizică care subliniază vulnerabilitatea și incertitudinea existenței umane și sugerează că viața are un sens mai profund decât cel aparent. Autorul explorează importanța spiritualității și a filozofiei în căutarea sensului vieții și sugerează că acestea pot fi instrumente importante în navigarea pe oceanul vieții și în căutarea adevărului și a sensului existenței umane.

Informatii aditionale Alexandru Macedonski

Alexandru Macedonski a fost un poet şi prozator, dramaturg, șef de cenaclu literar, publicist român. Poezia lui Macedonski este eclectică, are elemente împrumutate de la parnasianism, simbolism, sau romantism. Afla mai multe despre autor.