George Cosbuc

Poezia „Vara” de George Coșbuc a fost publicată în volumul său de poezii intitulat „Balade și idile” în anul 1893. Este o poezie pastorală care descrie frumusețea verii, cu pășuni înflorite și copaci încărcați de fructe. Poezia este scrisă în versuri iambice și prezintă imagini vii și pline de culoare ale naturii de vară. De asemenea, sugerează o atmosferă liniștită și plină de armonie, sugerând o oază de pace și relaxare în mijlocul naturii.


Priveam fără de ţintă-n sus
Într-o sălbatică splendoare
Vedeam Ceahlăul la apus,
Departe-n zări albastre dus,
Un uriaş cu fruntea-n soare,
De pază ţării noastre pus.
Şi ca o taină călătoare,
Un nor cu muntele vecin
Plutea-ntr-acest imens senin
Şi n-avea aripi să mai zboare!
Şi tot văzduhul era plin
De cântece ciripitoare.
 
Privirile de farmec bete
Mi le-am întors către pământ
Iar spicele jucau în vânt,
Ca-n horă dup-un vesel cânt
Copilele cu blonde plete,
Când saltă largul lor vestmânt.
În lan erau feciori şi fete,
Şi ei cântau o doină-n cor.
Juca viaţa-n ochii lor
Şi vântul le juca prin plete.
Miei albi fugeau către izvor
Şi grauri suri zburau în cete.
 
Cât de frumoasă te-ai gătit,
Naturo, tu! Ca o virgină
Cu umblet drag, cu chip iubit!
Aş vrea să plâng de fericit,
Că simt suflarea ta divină,
Că pot să văd ce-ai plăsmuit!
Mi-e inima de lacrimi plină,
Că-n ea s-au îngropat mereu
Ai mei, şi-o să mă-ngrop şi eu!
O mare e, dar mare lină
Natură, în mormântul meu,
E totul cald, că e lumină!

Rezumat extins la poezia Vara de George Coşbuc

Poezia „Vara” scrisă de George Coșbuc este o descriere poetică a frumuseții și a vieții din timpul verii. În această poezie, autorul descrie peisajul natural, precum câmpurile, pădurile și pajiștile, precum și viețuitoarele care își desfășoară activitățile de vară.

Începutul poeziei prezintă natura în toată splendoarea sa, încărcată cu culori și mirosuri. Soarele răsare peste păduri și câmpii, iar păsările încep să cânte. Toată natura este plină de viață și de mirosul florilor de vară.

Autorul descrie apoi oamenii care își desfășoară activitățile de vară. În prima strofă, se face referire la oamenii care se ocupă de recoltarea fânului, iar în a doua strofă se vorbește despre copiii care își petrec vara în joacă și bucurie.

În ultima strofă, autorul descrie liniștea de la sfârșitul zilei, când se lasă seara și natura se pregătește pentru odihnă. Stelele încep să apară pe cer, iar liniștea și pacea se instalează peste tot.

În final, poezia „Vara” transmite un sentiment de bucurie și încântare față de frumusețea și viața pe care vara o aduce în natură și în viețile noastre.

Astfel, poezia ne invită să ne bucurăm de momentele de vară și de frumusețea naturii, să ne lăsăm purtați de mirosurile și culorile acestei anotimpuri și să ne bucurăm de tot ceea ce ne oferă vara.

Informații adiționale despre poezii de George Coșbuc

George Coșbuc închină fiecărui anotimp măcar câte o poezie (Noapte de varăVaraÎn miezul veriiIarna pe uliță). Coșbuc a păstrat spiritul autentic românesc în balade, prin prezentarea momentelor nunții (Nunta Zamfirei) sau prin viziunea asupra morții (Moartea lui Fulger). 

Aflati mai mult despre George Coșbuc pe Wikipedia