Adrian-paunescu

Poezia „Vânătorii de rinoceri” de Adrian Păunescu a fost publicată în anul 1973, în cadrul volumului „Rugă pentru paragraful 1”, fiind o satiră socială a sistemului comunist din România. Titlul se referă la o piesă de teatru de Eugene Ionesco cu același nume, care vorbește despre dispariția individului în societate. Poezia lui Păunescu face o paralelă între această idee și situația societății românești sub regimul comunist.

Versurile evocă imaginea unor vânători de rinoceri care ucid animalele nevinovate și lasă în urmă un peisaj pustiu, asemănător cu societatea românească, în care intelectualii și artiștii erau persecutați și marginalizați. Poezia a stârnit controverse și a fost interzisă de autoritățile comuniste deoarece a fost considerată o critică la adresa sistemului.


Ei, mâine sânt mai răi ca ieri,
Otrava le rămâne-n oase,
Ei, după ce vânează rinoceri,
Vorbesc despre femei frumoase.
 
Şi li se pare inutil să speri,
De tot ce-i bun învaţă să se lase,
Ei, după ce vânează rinoceri,
Vorbesc despre femei frumoase.
 
Sânt vânători de maxime plăceri,
Precum le spun instinctele lor joase,
Ei, după ce vânează rinoceri,
Vorbesc despre femei frumoase.

Rezumat extins la poezia Vânătorii de rinoceri de Adrian Păunescu

Poezia „Vânătorii de rinoceri” de Adrian Păunescu este o critică socială a regimului comunist din România. Într-un mod poetic, autorul descrie un grup de oameni care vânau rinoceri într-o pădure, dar aceștia nu erau animale reale, ci oameni care nu respectau libertatea și demnitatea umană.

În poezie, autorul sugerează că acești vânători de rinoceri reprezintă regimul comunist, care a privit cetățenii ca pe niște animale și i-a persecutat în mod nejustificat. Poezia este o critică puternică la adresa abuzurilor și violenței regimului comunist, care a lăsat o amprentă puternică asupra societății românești.

În finalul poeziei, autorul își exprimă speranța că această perioadă sumbră a istoriei românești va lua sfârșit și că oamenii vor fi eliberați din subjugarea regimului comunist.

Poezia a fost publicată în 1973, într-un context în care regimul comunist din România era la apogeu, iar opoziția era puternic reprimată. Textul a avut un impact puternic asupra cititorilor de atunci și a continuat să fie recitat și comentat și astăzi ca un simbol al luptei împotriva opresiunii și a violenței politice.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.