constanta-buzea

Un fapt divers despre poezia „Vânătoare de balene” de Constanța Buzea este că aceasta a fost inspirată de o experiență personală a autoarei. Într-un interviu acordat în anii ’90, Constanța Buzea a mărturisit că a scris poezia după ce a văzut un film documentar despre vânătoarea de balene, care a lăsat o puternică impresie asupra ei. Ea a simțit nevoia să transmită într-un mod poetic mesajul despre importanța protejării animalelor și a mediului înconjurător, iar aceasta a dus la crearea poeziei „Vânătoare de balene”.

De asemenea, poezia a fost inclusă în manualele de limba română pentru clasele gimnaziale, fiind o lectură importantă pentru a dezvolta înțelegerea elevilor despre problemele ecologice și importanța protejării mediului.


Milioane, bilioane
În vreo două-trei oceane
Printre valuri vin alene
Trilioane de balene.

O corabie plutea,
Căpitanul le vâna.
– Vin spre noi balene mari!
– La harpoane, marinari!

– Vin şi cele mijlocii!
– Le lăsăm pe toate vii!
– Celor mici le dăm bomboane,
C-am rămas fără harpoane!

Rezumat extins la poezia Vânătoare de balene de Constanţa Buzea

„Poezia „Vânătoare de balene” de Constanța Buzea este o compoziție puternică, ce explorează tema ecologică și a protecției animalelor. Poezia ne prezintă imaginea tragică a vânătorii de balene, în care omul distrugerea viețile animalelor doar pentru propriul beneficiu.

Poezia începe prin a descrie atmosfera din mijlocul mării, unde oamenii pornesc într-o expediție de vânătoare de balene. Autorul subliniază faptul că această activitate este una barbară și violentă, care duce la suferință și moartea animalelor.

Mai mult, poezia explorează și tema responsabilității noastre ca oameni față de planeta noastră și față de animalele care trăiesc pe aceasta. Autorul subliniază faptul că trebuie să încetăm să distrugem mediul înconjurător și să protejăm animalele de pe planetă, pentru a asigura o viață mai bună și mai armonioasă pentru toți.

În final, poezia transmite un mesaj puternic despre importanța protejării mediului înconjurător și a animalelor care trăiesc pe aceasta. Versurile sunt pline de sensibilitate și de emoție, iar tema abordată este una actuală și importantă pentru toată lumea.

„Poezia „Vânătoare de balene” de Constanţa Buzea este o poveste puternică despre responsabilitatea noastră ca oameni față de mediul înconjurător și față de animalele care trăiesc pe aceasta. Această poezie este apreciată de cititori pentru frumusețea și sensibilitatea versurilor, precum și pentru mesajul puternic și actual despre importanța protejării naturii și a animalelor.”

Informații adiționale poezii Constanța Buzea

Constanța Buzea a fost o poetă din România. Opera poetică a sa numără peste 20 de volume, la care se adaugă câteva antologii. Poetei i s-au decernat premii literare importante, cum ar fi Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei. Constanţa Buzea este şi autoare de cărţi pentru copii, apreciate şi răsplătite cu premii literare.